Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa
IB3 Cultura
Enguany es compleixen 100 anys del descobriment d’un dels primers vestigis epigràfics de la història de les Balears. La plaqueta de la cova des Culleram, una dedicatòria escrita a la deessa Tanit, s’exposa per primera vegada al Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF).
El 1923 un vesí de sa Cala, Josep Marí Marí, va trobar de manera fortuïta una placa de bronze dins una escombrera devora la cova des Culleram… Una plaqueta escrita per les dues cares. La més antiga, del segle V aC, dedicada a Reshep-Melqart, déu de la ciutat de Tir. La cara B de la placa, que es va reaprofitar, està dedicada a la deessa Tanit –“Tinnit”, en púnic– i és del segle II aC. En un temps en el qual no hi havia cap llei de Patrimoni, la placa va ser venuda per 150 pessetes al Museu de la Comissió de Monuments d’Alacant, antecessora del Museu Arqueològic (MARQ) de la ciutat valenciana. En teoria l’adquiriren perquè no se l’endugués cap visitant estranger… Al MAEF la placa es podrà contemplar fins a l’abril, al costat d’altres materials importants descoberts a les primeres excavacions del santuari, com els ganivets reservats per als sacrificis animals.
La mostra temporal es completa amb la recreació d’un taller de ceràmica, elaborat pel personal del museu. Els historiadors apunten que hi havia algun forn a prop del santuari, on s’han trobat més d’un miler d’exvots de Tanit, de 26 tipus diferents, creats al llarg dels segles.
Aquesta interessant exposició es completa amb alguna visita guiada as Culleram i xerrades, com les quatre programades aquesta mateixa setmana, de dilluns a dijous, a les 7 de la tarda.
02 11 2022
Bandolers, pirates i xuetes vists des d'un punt de vista didàctic
Ha punxat a inauguracions de discoteques com Es Paradís
També hi ha programats el V Festival de Curts de Balears i una fira artesana a Vila
Visitam els pessebres de la Catedral i el d'uns coneguts vesins de Dalt Vila