Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

IB3 Cultura

La placa púnica de la cova des Culleram torna a Eivissa un segle després

Va ser descoberta per un vesí de sa Cala l'any 1923 i està exposada al MAEF fins l'abril


Enguany es compleixen 100 anys del descobriment d’un dels primers vestigis epigràfics de la història de les Balears. La plaqueta de la cova des Culleram, una dedicatòria escrita a la deessa Tanit, s’exposa per primera vegada al Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF).

El 1923 un vesí de sa Cala, Josep Marí Marí, va trobar de manera fortuïta una placa de bronze dins una escombrera devora la cova des Culleram… Una plaqueta escrita per les dues cares. La més antiga, del segle V aC, dedicada a Reshep-Melqart, déu de la ciutat de Tir. La cara B de la placa, que es va reaprofitar, està dedicada a la deessa Tanit –“Tinnit”, en púnic– i és del segle II aC. En un temps en el qual no hi havia cap llei de Patrimoni, la placa va ser venuda per 150 pessetes al Museu de la Comissió de Monuments d’Alacant, antecessora del Museu Arqueològic (MARQ) de la ciutat valenciana. En teoria l’adquiriren perquè no se l’endugués cap visitant estranger… Al MAEF la placa es podrà contemplar fins a l’abril, al costat d’altres materials importants descoberts a les primeres excavacions del santuari, com els ganivets reservats per als sacrificis animals.

La mostra temporal es completa amb la recreació d’un taller de ceràmica, elaborat pel personal del museu. Els historiadors apunten que hi havia algun forn a prop del santuari, on s’han trobat més d’un miler d’exvots de Tanit, de 26 tipus diferents, creats al llarg dels segles.

Aquesta interessant exposició es completa amb alguna visita guiada as Culleram i xerrades, com les quatre programades aquesta mateixa setmana, de dilluns a dijous, a les 7 de la tarda.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Els xuetes, protagonistes del desè volum de “Balears abans i ara”

Bandolers, pirates i xuetes vists des d'un punt de vista didàctic

El cas d’en Yor D, un DJ invident a les discoteques i ràdios d’Eivissa

Ha punxat a inauguracions de discoteques com Es Paradís

Tradició, hípica i activitats infantils i esportives el primer de març a Eivissa

També hi ha programats el V Festival de Curts de Balears i una fira artesana a Vila

Temps de betlems a Dalt Vila

Visitam els pessebres de la Catedral i el d'uns coneguts vesins de Dalt Vila