X

La planta d’hidrogen de Lloseta continua encara inoperativa per subministrar combustible

Està en fase de proves i el Govern preveu que podrà produir a escala industrial abans que acabi el mes de març

23/03/2023

La planta d’hidrogen de Lloseta continua encara inoperativa per subministrar combustible

Guillermo Gayà

La planta de producció d’hidrogen de Lloseta, inaugurada oficialment el 14 de març de 2022, encara no ha començat a subministrar combustible verd al mercat. Segons el Govern, els promotors privats, Acciona i Enagás, hi estan fent les darreres proves abans de passar a la fase de producció industrial, prevista per a a final de mes o principi d’abril. Una de les raons del retard, segons explica el director general de Política Industrial, Antoni Morro, és la falta de demanda.

De moment, l’hidrogen verd que utilitzen els tres autobusos de l’EMT que funcionen amb aquest combustible arriba en vaixell des de la Península. També estan pendents de la posada en marxa de la planta la cadena hotelera Iberostar i el grup turístic TUI, que el vol utilitzar per als seus autobusos.

Un altra infraestructura imprescindible per aconseguir que l’hidrogen verd arribi als consumidors finals és l’hidroducte fins a la les instal·lacions de Redexis a Cas Tresorer, que acumula retard per les expropiacions de terrenys necessàries per construir-lo.

La planta d’hidrogen de Lloseta és un projecte estratègic per al sector industrial balear, que ha aconseguit augmentar el seu pes en l’economia, segons les dades exposades a la comissió de seguiment del Pla d’Indústria de les Balears 2018-2025. La indústria ha passat de representar el 5,9% del PIB l’any 2018, al 7,3% l’any 2021.

A més, les darreres dades de xifra de negoci, del mes de gener, indiquen un creixement del 16,3%, el major increment d’ençà que hi ha registres i 4 punts superior a la mitjana nacional. Els afiliats del sector ja fregan els 30.000, la xifra més alta des de 2009.

23/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris