X

La prealerta per sequera preocupa els pagesos i l’administració amb vista a l’estiu

Els farratges i els cereals són els cultius més afectats, de moment

19/05/2023

La prealerta per sequera preocupa els pagesos i l’administració amb vista a l’estiu

Maria Antònia Buades

Balears no descarta restriccions a les basses de reg aquest estiu, si persisteix la prealerta de sequera a les Pitiüses, Menorca i zona sud i migjorn de Mallorca. A la reunió de la mesa de la sequera feta aquest divendres, el Govern així ho ha comunicat a les cooperatives agràries i al sector ramader.

Ara per ara, els conreus més afectats són els cereals i el farratge, la resta aguanta bé. Demanen, però, contenció en l’ús de l’aigua dels aqüífers, perquè segons la conselleria de medi ambient, en un mes i mig s’han perdut una part important de les reserves estratègiques d’aigua.

Els tres indicadors que vigilen els nivells de sequera en agricultura són les precipitacions i la humitat, l’estat de les basses d’aigua i l’estat de la vegetació. De moment el cultiu que més ha patit és el farratge.

S’ha perdut el 60% que havia de servir per alimentar el bestiar, i a la Península n’hi ha escassetat, això vol dir que es vendrà molt car. Problemes com aquests són els que s’han tractat avui a la mesa de la sequera on també s’ha explicat a les organitzacions les flexibilitzacions en l’aplicació de la PAC que es podran fer per tal de pal·liar els efectes de la manca d’aigua.

La Conselleria d’Agricultura tendrà fins dia 30 de juny per presentar el pla de sequera específic per a Balears al Ministeri que ha de permetre oferir ajudes als pagesos.

19/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris