X

La presència de creuers al port de Palma empitjora la qualitat de l’aire

La Plataforma contra els Megacreuers analitza un any de dades captades per la xarxa ciutadana de sensors de l'aire

30/10/2023

La presència de creuers al port de Palma empitjora la qualitat de l’aire

Mitjançant una campanya de micromecenatge, la Plataforma contra els Megacreuers va instal·lar ara fa un any una xarxa de sensors ciutadans de la qualitat de l’aire a Palma. Actualment disposa de quatre sensors, localitzats a Pere Garau, la Calatrava, la Bonanova i al passeig Marítim. L’objectiu és mesurar la presència de partícules en suspensió en l’aire que poden ser nocives per a la salut i la seva relació amb la presència de creuers a port.

El funcionament d’aquests aparells és relativament senzill: a través de tecnologia làser, el sensor mesura la concentració de partícules en l’aire, el tipus de partícula i variables ambientals (temperatura i humitat) que serveixen per donar context a les dades. Aquestes són enviades a un visor web, des d’on poden ser monitoritzades en temps real.

“En certs dies es poden observar pics de partícules com les PM10 o les PM2,5 entre les sis del matí i les dotze del migdia, coincidint amb la presència de creuers a port”, explica David López Romero, tècnic ambiental de la Plataforma contra els Megacreuers.

En certes franges horàries, afegeix, aquestes concentracions de partícules superen els límits de seguretat establerts per la Unió Europea, amb el que això pot comportar per a la salut de les persones. Encara que López considera que tota dada ha de ser contrastada i posada en context, sosté: “Existeix una relació clara entre la concentració de partícules en suspensió i la presència de creuers”.

Després d’un any de recopilació de dades, ja se n’han extret les principals conclusions, plasmades en un primer informe tècnic que ha estat remès a les autoritats. La Plataforma demana un major control i vigilància, especialment en les hores de major afluència de creuers.

30/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris