Un home apunyala i mata una dona mentre conduïen, davant la seva filla, a Palma
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Tambér existeix una generació d'hereves que ja ocupen llocs de responsabilitat en les seves cadenes
Encarna Piñero, CEO del Grup Piñero. /EUROPA PRESS
15La presència de dones en els llocs de direcció i decisió dels grans grups turístics espanyols és cada vegada major, encara que malgrat això encara s’està lluny de la paritat reclamada aquests dies de manera intensa amb motiu de la celebració aquest 8 de març del Dia Internacional del Dona.
L’hostaleria espanyola és la branca on les dones són una mica més de la meitat dels empleats, situant-se a l’entorn del 56%, segons UGT. No obstant això la bretxa salarial continua existint i les dones cobren menys del 80% del salari anual que perceben els homes (12.608 enfront dels 15.907 masculins), encara que això en part s’explica pels contractes a temps parcial.
En el mapa del sector turístic espanyol en el món empresarial, hi ha dones amb veu i vot en empreses molt ressenyades com RIU, Barceló, el Grup Piñero, Iberostar o el Grup Globalia. Actualment, en el Govern la cartera de Turisme l’ocupa Reyes Maroto i la secretaria d’Estat de Turisme, Isabel Oliver.
De les quatre majors empreses hoteleres espanyoles (RIU, Melià, Barceló i Iberostar), dues d’elles (Iberostar i RIU) compten amb presència femenina en els seus màxims càrrecs. És el cas de Sabina i Glòria Fluxà, vicepresidentes executives del Grup Iberostar.
La segona de les companyies amb més presència femenina en els seus màxims càrrecs directius és RIU Hotels & Resorts, amb Carmen Riu, néta dels fundadors Juan Riu i María Bertrán, com a consellera delegada, liderant l’empresa al costat del seu germà Luis Riu.
Una altra de les grans hoteleres del país que compta amb dones al càrrec de la companyia és el Grup Piñero. El seu fundador Pablo Piñero va deixar l’empresa en mans de la seva dona Isabel García, que és la presidenta del Grup i les seves filles Encarna Piñero (consellera delegada de grup), Isabel Piñero (vicepresidenta de màrqueting i comunicació del grup) i Lydia Piñero (vicepresidenta de qualitat i d’innovació del grup).
Són moltes les que a més de ser directives són accionistes de les principals empreses del país. És el cas en el Grup Barceló on destaquen les germanes María Antonia, Luisa, Francisca, Carmen i Margarita Barceló *Vadell, i les seves cosines Antonia, Lourdes i Inmaculada Barceló Tous.
Una altra empresa familiar plena de dones seria el Grup Globalia, en el qual tenen accions la que fora dona de l’actual president Juan José Hidalgo, Avelina Gutiérrez (5%) així com les seves filles María José Hidalgo, directora general a més de Air Europa (5%) i Cristina Hidalgo, directora de màrqueting de Globalia (7%).
GENERACIÓ D’HEREVES
També existeix una generació d’hereves que ja ocupen llocs de responsabilitat en les seves cadenes com Marina López (directora de màrqueting i noves tecnologies del Grup Hotusa); Gemma Espelt, (directora de màrqueting d’H10 Hotels); o Judith Cabrera (directora de màrqueting de Princess Hotels & Resorts fundada per José Cabrera), María Victoria López Fuentes, (directora general de la cadena GF Hotels).
Entre les hereves també està Susana Carrillo (directora general d’Hotels Globals fundada pel seu pare José Luis Carrillo), Margarita Ramis (directora general de Grupotel fundada per Miguel Ramis); María Antonia Llull, (vicepresidenta de Hipotels, empresa fundada per Juan Llull) ; Begoña Amengual (directora general i de recursos humans de Mac Hotels i la seva germana Aina, directora d’explotació i compres de l’empresa fundada pel seu pare Miguel Amengual).
També destaquen en el sector hoteler les fundadores de Rusticae Isabel Llorens i Carlota Mateos, o Sandra Ortega Mera, filla Amancio Ortega (fundador d’Inditex), que actualment és una de les principals accionistes el grup hoteler Room Mat Hotels. També són destacades en el panorama hoteler Marisol Turró (fundadora i presidenta de l’empresa Sercotel Hotels) o Isabel María García *ardón (presidenta de Forta Group Hotels).
PRESENTS TAMBÉ OPERADORS TURÍSTICS
El sector de les agències de viatge i la intermediació és un dels quals més dones té en la seva plantilla. Així per exemple la divisió minorista de Globalia (Falcó Viatges i Viatges Equador) està dirigida per Carmen López que també està al capdavant de Groundforce, la divisió de handling del Grup Globalia.
Booking és una altra empresa turística dominada per dones. Així mentre la seva presidenta i consellera delegada de*Booking a nivell mundial és Gillian Tans, l’executiva turística millor pagada del món, a Espanya el grup està comandat per Mireia Prieto que a més té a quatre dones com a responsables d’àrees: Pilar Crespo, Amanda *Landazuri, Susana Tarazaga, i Nuria Claramunt.
En el sector de les agències de viatges també es troben grans empresàries com a Fina Muñoz, consellera delegada de IAG7 Viatges; Eva Blasco, vicepresidenta de la Confederació Espanyola d’Agències de Viatge (CEAV) i de l’Associació Europea d’Agències de Viatge (ECTAA).
I per a finalitzar en el sector aeri, majoritàriament masculí dos dels principals aeroports espanyols estan dirigits per dues enginyeres aeronàutiques que defensen la igualtat de drets entre home i dones com un valor fonamental i indiscutible. Elena Mayoral dirigeix l’aeroport de Barajas i Sonia Corrochano el de Barcelona-El Prat.
Precisament avui Vueling i Ibèria han organitzat l’esdeveniment ‘#DespegandoJuntas’, en el qual han reunit dos grups de noies joves de Madrid i Barcelona per a celebrar el Dia Internacional de la Dona i impulsar el talent femení i fomentar la diversitat del sector.
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista
Els populars neguen una negociació amb Vox en matèria lingüística per poder aprovar els pressupostos de 2025