meteorologia

La primavera comença gelada

Una massa d'aire fred arribarà a la Mediterrània coincidint amb l'entrada de la primavera astronòmica

Imatge d'arxiu. /EFE


Primera meitat de març de vent de l’oest, cel gris i poc fred. Aquesta primera quinzena de març hem tengut a les Illes Balears un temps monòton, amb vent de l’oest i dies grisos però poc plujosos en general. No ha fet gaire fred i s’ha acabat la dinàmica freda i amb nevades del passat febrer. Aquest temps és conseqüència de la formació de nombroses borrasques atlàntiques que, com és habitual, es mostren molt actives a l’oest peninsular però no gaire a la Mediterrània.

Canvi de temps a la vista

Tot plegat canviarà a partir de diumenge. Una massa d’aire fred arribarà a la Mediterrània coincidint amb l’entrada de la primavera astronòmica. Torna el vent de tramuntana i el fred i, pot ser la pluja. I amb ells, la probabilitat de veure nevar a la Serra de Tramuntana. Aquesta entrada freda prevista arribarà a Balears de manera tímida diumenge i més clarament el capvespre de dilluns. Encara és prest per preveure els detalls d’aquest canvi de situació, però sí sembla evident que serà un canvi important sobretot pel que fa a la temperatura.

«Per març i per abril de roba no te’n llevis ni un fil. I si ho fas te’n penediràs»

El mes de març és climatològicament un mes de primavera. I la primavera és temps de moviment meteorològic i d’alternances, de vegades molt marcades, de temperatura i estat del cel. És habitual combinar dies de sol i ambient suau amb altres que recorden l’hivern.

El refranyer popular té memòria i recorda que «el març, marceja» precisament perquè té dies de tot color i el temps no és de fiar. La saviesa tradicional també té un espai pel fred: «no hi ha març sense neu ni sense Mare de Déu». El 25 de març és l’Encarnació i, com el santoral, la neu també sol ser recurrent a les muntanyes.

Una neu no tan estranya

No és gaire estrany veure nevar pel mes de març i, de fet, hi ha casos recents de nevades importants. Algunes generals i a cota baixa, com la del 20 de març 2007 i d’altres restringides a la Serra de Tramuntana, com la del 12 de març de 2013. Aquell dia quedaren aïllats diversos autocars amb més d’un centenar de turistes a la carretera de sa Calobra, que foren evacuats i traslladats al Santuari de Lluc pels serveis d’emergències. Però sense dubte la més destacada és la del 10 de març de 2010, amb 14 carreteres tallades per una nevada que va aferrar a molts municipis de Mallorca i Menorca.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Imatge impressionant de la pols en suspensió que emboira les Balears

La concentració d'aquestes partícules és prou significativa i és aquest fet el que provoca que la visibilitat es redueixi i...

Continuam sumant nits tropicals

L'entrada contundent d'aire càlid continua gairebé sense variacions.

El picaplatges camanegre torna a criar a s’Albufera de Mallorca, 30 anys després

El tancament d’una zona favorable per a la nidificació, possible gràcies al PORN, ha estat clau per a assolir aquesta...

Nit tropical i més de 30 graus a primera hora

Avui vespre ha costat davallar de 24ºC al nord de Mallorca