meteorologia

La primavera d’enguany: tres llunes plenes, dues pluges d’estels i quatre planetes a prop

Aquest dimarts, a les 17.15 hora oficial, comença la segona estació més llarga de l'any

La+primavera+d%27enguany%3A+tres+llunes+plenes%2C+dues+pluges+d%27estels+i+quatre+planetes+a+prop

Un camp de margarites en una imatge d'axiu. /NACHO GALLEGO-Efe


La primavera d’enguany: tres llunes plenes, dues pluges d’estels i tres planetes a prop. Aquest dimarts, a les 17.15 hora oficial, comença la primavera astronòmica. Una estació que durarà 92 dies i 18 hores fins al 21 de juny. De les quatre estacions és la segona de major durada, després de l’estiu, que és la més llarga.

Canvi d’hora

L’anomenat horari d’estiu començarà el diumenge 25 de març. A les 02.00 hores de la matinada avançarem una hora els rellotges fins a les 03:00 h.

Curiositats

Els equinoccis de primavera i tardor són els únics moments de l’any en què realment el sol surt exactament per l’est i es pon per l’oest. La resta de l’any no és literalment així, pel que resulta interessant fer aquesta observació i esbrinar el ponent i llevant vertaders des de casa nostra.

Als equinoccis els dos hemisferis terrestres reben la mateixa insolació i, per tant, disposen de les mateixes hores de sol. És habitual pensar que la nit i el dia duren també 12 hores per igual però en realitat això no és exactament així, ja que el dia de l’equinocci disposarem d’uns minuts més de claror que de fosca. El dia en què la nit i el dia duren el mateix s’anomena equilux i es produeix uns dies abans de l’equinocci de primavera. Enguany l’equilux va ser el 17 de març.

Recomanacions astronòmiques

La primavera de 2018 comptarà amb tres llunes plenes: el 31 de març, el 30 d’abril i el 29 de maig.

Aquesta primavera no podrem observar cap eclipsi de sol ni tampoc de lluna. Però, si sou aficionats a contemplar el cel nocturn, seran visibles diversos planetes. Venus, a la posta de sol, i Mart i Saturn a la sortida. Júpiter serà visible les nits del mes de maig.

També hi haurà dues pluges d’estels menors. La primera, els Lírids, amb una punta d’activitat que tendrà lloc durant la matinada del 22 d’abril i en la qual es preveu que es puguin observar de 10 a 15 meteors per hora. La segona, els η-Aquàrids o eta-Aquàrids, que a la nostra latitud oferiran una pluja de fins a 15 meteors per hora la matinada del 5 de maig.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Imatge impressionant de la pols en suspensió que emboira les Balears

La concentració d'aquestes partícules és prou significativa i és aquest fet el que provoca que la visibilitat es redueixi i...

Continuam sumant nits tropicals

L'entrada contundent d'aire càlid continua gairebé sense variacions.

El picaplatges camanegre torna a criar a s’Albufera de Mallorca, 30 anys després

El tancament d’una zona favorable per a la nidificació, possible gràcies al PORN, ha estat clau per a assolir aquesta...

Nit tropical i més de 30 graus a primera hora

Avui vespre ha costat davallar de 24ºC al nord de Mallorca