X

La primera línia dunar, essencial per combatre l’erosió de les platges

L'estudi posa en relleu la importància d'engegar polítiques de conservació i regeneració d'aquests espais.

15/01/2024

Patricia Bauzá Calvente

Les dunes i la seva vegetació són una barrera natural per aturar l’arena que arrossega el vent. D’aquesta manera, s’evita l’erosió de les platges. És el que ha demostrat l’estudi de mesurament del vent en superfície i transport del sediment en el sistema dunar engegat per dos investigadors de la Universitat de les illes Balears en col·laboració amb la universitat de Cadis i un centre del Regne Unit.

De fet, els sistemes dunars són el reservori d’arena que després permet recuperar les platges, una vegada han passat els episodis meteorològics extrems. Les polítiques de regeneració duites a terme fins ara han demostrat la seva ineficàcia des del punt de vista ambiental, ja que extreure l’arena de mar endins suposa un perill per al fons marins. D’altre banda, s’ha demostrat que la reconstrucció de la platja es perd ràpidament amb un temporal, retornant l’arena a la mar. Per tant, és costosa i ineficient.

Només el 9 per cent del litoral de les illes és de costa arenosa. El boom del turisme de masses a partir de la dècada dels seixanta va suposar la destrucció de bona part dels sistemes dunars existents a Mallorca, ja que la franja arenosa és la que major pressió antròpica ha patit. sistemes dunars com els de la platja de Santa Ponça o s’Arenal han desaparegut.

Els sistemes dunars tenen una gran importància a l’hora de lluitar contra els efectes adversos del canvi climàtic. Està demostrat que combat més bé un temporal mareítim un sistema dunar ben conformat que un passeig marítim o un espigó.

Les mesures de protecció blanes són les més adients per recuperar aquests ambients. Alguns exemples podrien ser acordonaments, cartelleria, treballar lar conscienciació social, les trampes de captació de sediment o les polítiques de ressembra de vegetació local pròpia.

Es tracta d’espais dinàmics que es recuperen amb rapidesa. Els mesos d’hivern són els millors per treballar-ne, ja que la pressió antròpica desapareix i és quan hi ha major incidència de temporals marítims i vent.

15/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris