X

La princesa Elionor obre una nova pàgina en la monarquia a Espanya amb el seu jurament

Avui els flaixos deixaran sentir amb més nitidesa les paraules de la princesa d'Astúries

31/10/2023

La princesa Elionor obre una nova pàgina en la monarquia a Espanya amb el seu jurament

63

Dia històric per a la monarquia parlamentària. Avui, 31 d’octubre, Elionor de Borbó compleix 18 anys i jurarà la Constitució davant les Corts Generals. Serà 37 anys després que ho va fer el seu pare, el llavors príncep d’Astúries, Felip. Avui els flaixos deixaran sentir amb més nitidesa les paraules de la princesa d’Astúries. L’acte serà quasi calcat al que va protagonitzar l’ara rei Felip VI, però més enllà de les qüestions tecnològiques, que han canviat molt, hi haurà una sèrie de detalls que constataran el pas del temps.

Per començar, a diferència del 1986, Elionor no jurarà la Constitució davant la mirada del seu padrí, en aquest cas Joan Carles I, ni tampoc hi haurà les forces polítiques antimonàrquiques, que sí que assistiren al mateix acte al principi de la democràcia, llavors només hi va faltar el diputat d’ERC. L’acte, tot i l’envergadura institucional que suposa, és des del punt de vista constitucional, un simple gest simbòlic. L’article 61.2 de la Constitució dicta: “El príncep hereu, en arribar a la majoria d’edat, prestarà jurament davant les Corts Generals”. Avui és el dia, Elionor de Borbó compleix 18 anys, però quina conseqüència real té aquest acte en la democràcia espanyola des del punt de vista constitucional? El professor de Dret Constitucional, Joan Oliver Araujo, revela que és una qüestió estètica.

La Constitució espanyola regula la figura de l’hereu de la corona?

No. En fa tres petites referències al llarg de tot el text marc. El més conflictiu és l’article 57.1, que manté que prevaldrà l’home davant la dona a l’hora d’heretar la corona. Partits i constitucionalistes coincideixen que és una anomalia democràtica mantenir la llei sàlica, però el problema és que la reforma d’aquest títol s’ha de referendar. Des del punt de vista legislatiu, 45 anys després d’aprovar-se la Constitució encara no s’ha desenvolupat la llei orgànica que ha de regular tot el que fa referència a la Corona. Només se’n va regular a correcuita la part de l’abdicació a les portes de l’entronització de Felip VI. La qüestió és que fins ara cap partit ha fet una proposta formal per regular la Corona.

L’escenificació també és la màxima dels partits antimonàrquics. A diferència del 1986, avui hi faltaran tres ministres. Les dues representants de Podem a l’executiu i el d’EU. La vicepresidenta Yolanda Díaz i el titular d’Universitats hi seran presents per una qüestió formal, com dos diputats de Sumar. No hi serà tampoc el membre de la Mesa de Sumar, Gerardo Pisarello.

Dels possibles socis parlamentaris de Pedro Sánchez, no n’hi haurà cap. Ni els diputats dels dos partits bascs, ni els catalans ni el parlamentari del BNG. La plantada ha provocat les crítiques del PP. La portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, focalitza les responsabilitats en el president en funcions.

A diferència del 1986, els presidents de Catalunya i el País Basc han declinat la invitació de la Zarzuela. La resta de presidents autonòmics hi seran tots entre ells, la cap del Govern de les Balears, Marga Prohens. Els 8 diputats de Balears, no hi seran tots. Vicenç Vidal, de Més-Sumar, va dir pràcticament des del primer moment que no hi assistiria, i la diputada del PP, Sandra Fernández, està de baixa per maternitat.

Quin pes hi tendrà la mallorquina Francina Armengol?

La presidenta del Congrés, a més de les qüestions protocol·làries de rigor, com donar la benvinguda als reis i a la princesa Elionor, haurà de fer un petit parlament com a presidenta de les Corts Generals, com en el seu moment va fer Gregorio Peces Barba. Llavors, Felip VI, jurà davant la mirada del seu padrí, el comte de Barcelona. Avui la gran absència a l’acte institucional és la del rei emèrit. No anirà al Congrés dels Diputats, però sí que assistirà a la festa de l’horabaixa al Palau d’El Pardo. Dels tres actes prevists avui, només assistirà a la trobada més familiar. Tampoc no anirà al Palau Reial, on Felip VI imposarà el collar de l’Orde de Carles III a la princesa Elionor, una vegada que haurà jurat la Carta Magna.

Per cert, just abans d’anar al Palau Reial i una vegada jurada la Constitució, la princesa Elionor saludarà tots els assistents a l’acte un a un. A més de totes les autoritats de l’Estat, està previst que saludi vint joves triats d’entre totes les comunitats autònomes. Un d’ells, era el cineasta mallorquí Miquel Àngel Marquès, però ha declinat la invitació perquè no comparteix el que representa la monarquia. Sí que hi anirà un altre mallorquí, el president de la Plataforma d’Organitzacions de la Infància, Carles López Picó.

31/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT