X

La proposta del Ministeri per a les festes de Nadal: “Confinament a partir de la 1 de la matinada”

Els sopars es limiten a sis persones, no es recomanen les cavalgates de reis, ni cantar en cerimonies religioses, tampoc els viatges que no siguin estrictament necessaris

24/11/2020

La proposta del Ministeri per a les festes de Nadal: “Confinament a partir de la 1 de la matinada”

El Govern central proposa limitar a sis persones les reunions familiars i socials que se celebrin durant les festes de Nadal i un confinament nocturn entre les 1.00 hores i les 6.00 hores els dies 24 i 31 de desembre, Nit de Nadal i Nit de cap d’any respectivament, segons s’estableix en l’esborrany ‘Propostes de mesures de salut pública enfront de la Covid-19 per a la celebració de les festes nadalenques’, al qual ha tingut accés Europa Press.

En concret, el document assenyala que en les reunions en l’àmbit familiar es recomana limitar la participació als membres que pertanyin al mateix grup de convivència, si bé en el cas que hi hagi algun membre extern no convivent habitual, les reunions seran de fins a un màxim de 6 persones i s’ha de garantir les mesures de prevenció, independentment de si són familiars o no.

A més, recomana evitar o minimitzar les reunions en l’àmbit social (celebracions del treball, antics alumnes o clubs esportius, entre altres) i, en el cas de celebrar-se, hauran de ser d’un màxim de 6 persones i preferiblement en l’exterior (a l’aire lliure o en terrasses amb màxim dues parets).

No haurien d’acudir a cap reunió familiar o social aquelles persones que han estat diagnosticades amb Covid-19 i encara estan en període de transmissibilitat; tenen símptomes de Covid-19; estan esperant els resultats de la prova diagnòstica de coronavirus; o poden haver estat exposades a algú amb COVID-19 en els últims 14 dies.

Ara bé, es recorda que en tots els context s’han de mantenir les mesures de prevenció (6M): màscara (ús de màscara tot el temps possible); mans (rentada de mans freqüent); metres (manteniment de la distància física); maximitzar ventilació i activitats a l’aire lliure (mantenir les finestres i portes obertes en la mesura en què sigui segur i factible segons la temperatura); minimitzar nombre de contactes (preferiblement sempre els mateixos); i “em quedo a casa si tenc símptomes, diagnòstic o contacte”.

SENSE CAVALCADA

D’altra banda, el Govern recorda que els esdeveniments com la Cavalcada de Reis i un altre tipus d’esdeveniments que transcorren en les festes nadalenques suposen situacions d'”elevat risc” de transmissió per l’elevada quantitat d’assistents, la intensitat del contacte i dificultat per a mitigar els riscos associats, per la qual cosa no recomana la seva celebració.

En qualsevol cas, matisa que els esdeveniments multitudinaris han de ser valorats de manera individualitzada per les autoritats de salut pública seguint les ‘Recomanacions per a esdeveniments i activitats multitudinàries en el context de nova normalitat per Covid-19 a Espanya’.

Així mateix, aconsella que, en el cas que es realitzin les cavalcades es plantegin alternatives que garanteixin el compliment de les normes d’higiene i prevenció. Un exemple serien, segons l’esborrany del pla, les cavalcades estàtiques amb ubicacions en llocs on es pugui controlar l’accés o retransmissions d’esdeveniments nadalencs per televisió.

Un altre tipus d’esdeveniments realitzats en places o llocs concrets com a visites a instal·lacions de portals de Betlem o concerts nadalencs, on es pugui controlar l’accés i la distància interpersonal durant l’esdeveniment, podran mantenir-se respectant un aforament del 50%.

No obstant això, el document estableix que la celebració de grans esdeveniments esportius com, per exemple, la marató de ‘Sant Silvestre’ es podran realitzar sempre que no interfereixi amb la limitació horària de la mobilitat nocturna i utilitzant estratègies per a disminuir el contacte entre els corredors (limitació d’aforaments, sortides escalonades o repartir la participació al llarg de diversos dies). En aquest sentit, es recomana que es realitzi sense assistència de públic, i que es promogui la seva retransmissió per televisió.

D’altra banda, les activitats nadalenques tradicionals que se celebrin en cinemes, teatres, auditoris, carpes de circ o similar es realitzaran respectant l’aforament vigent en la comunitat autònoma, sempre que es pugui mantenir un seient de distància en la mateixa fila en cas de seients fixos o 1,5 metres de separació si no hi ha seients fixos, entre els diferents grups de convivència.

Quan sigui possible, el Govern assenyala que les activitats i exposicions típiques d’aquestes festes s’hauran de realitzar a l’aire lliure i sempre garantint que es compleix la distància de seguretat per a minimitzar el contacte entre els assistents.

També, segons l’esborrany, es podran organitzar mercats ambulants nadalencs mantenint els aforaments establerts en aquest moment en cada comunitat autònoma i sempre que siguin a l’aire lliure i es pugui mantenir la distància de seguretat.

Al mateix temps, el Govern destaca en el document la importància de promoure la compra en el petit comerç i la realització de compres escalonades en el temps. “La població ha d’organitzar les seves compres amb antelació per evitar les grans aglomeracions en carrers i centres comercials”, remarca.

EVITAR VIATGES QUE NO SIGUIN ESTRICTAMENT NECESSARIS

En relació a la mobilitat territorial nacional i internacional durant el Nadal, s’aconsella evitar aquells viatges que no siguin estrictament necessaris i que, en el cas que es vagi a realitzar, es compleixin les recomanacions indicades en cada mitjà de transport, usant màscara, rentada freqüent de mans i mantenint la distància física.

Així mateix, recomana als universitaris que tornen a casa per a les vacances que limitin les interaccions socials els dies anteriors del seu retorn a casa i que extremin les mesures de prevenció. Una vegada a casa, han d’intentar limitar els contactes, interactuar sobretot a l’aire lliure i usar màscares.

En el cas dels viatges internacionals, els ciutadans procedents d’un país o zona de risc hauran de disposar d’una prova diagnòstica d’infecció activa (PDIA) amb resultat negatiu, realitzada en les 72 hores prèvies a l’arribada a Espanya. Així mateix, els passatgers que, procedint d’un país o zona de risc, no acreditin adequadament la realització d’una PDIA per a Covid-19 amb resultat negatiu realitzada en les 72 hores prèvies a l’arribada, hauran de sotmetre’s a una PDIA.

NO CANTAR EN LES CERIMÒNIES RELIGIOSES

Les cerimònies religioses en espais tancats seguiran les normes d’aforament establertes en aquest moment en cada comunitat autònoma, sempre que es puguin mantenir la distància de seguretat. No obstant això, durant la celebració de l’acte religiós es recomana no cantar i usar música pregrabada.

La celebració d’esdeveniments religiosos com la ‘missa del gall’ es podrà realitzar sempre que no interfereixi amb la limitació horària de la mobilitat nocturna. En aquest sentit, el document assegura que es podran oferir com a alternativa serveis telemàtics o per televisió.

Durant les dates nadalenques es podrà ampliar el nombre de visites als centres sociosanitaris garantint que es compleixen les mesures d’higiene i prevenció i la distància de seguretat; i en l’àmbit de l’hostaleria es duran a terme les normes d’aforament establertes en aquest moment a cada comunitat autònoma.

Finalment, el Govern insta les comunitats autònomes a augmentar la freqüència d’horaris al transport públic per evitar aglomeracions, i aconsella que, sempre que sigui possible, en els desplaçaments es prioritzi caminar o anar amb bicicleta.

24/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris