X

La pujada global de preus redueix encara més el marge de benefici dels pagesos

La solució passa per promocionar molt més el producte local

06/02/2022

La pujada global de preus redueix encara més el marge de benefici dels pagesos

Els pagesos de les Balears adverteixen que l’increment dels costos de producció posa en greu risc la viabilitat del sector fins al punt que, alguns, asseguren que si no hi ha manera de pujar el preu final de venda tal vegada no puguin seguir amb l’explotació. El sindicat Unió de Pagesos posa alguns exemples i apunta que el preu dels fertilizants s’ha més que duplicat, que gasten un 70% més en combustible i que el cost de l’extracció d’aigua s’ha incrementat un 30%. Tot sumat fa que cada vegada sigui manco rendible produir a les Illes i per això demanen un IVA reduït del 4% a tots els productes que necessita el sector i que es puguin adherir a una tarifa bonificada elèctrica. De fet, el parlament ja ha aprovat demanar a l’Estat aquest IVA reduït.

Sebastià Ordines, president d’Unió de Pagesos, destaca que no poden incrementar el preu final del producte en la mateixa proporció que ho fa el cost de producció i això, al final, es tradueix en manco marge de benefici pel pagès, que ja de per si té una renda molt ajustada. En aquest problema, però, s’hi ha d’afegir la gran competència del producte de la península i sobretot de països tercers. Ordines lamenta que la direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, creada aquesta legislatura, encara no hagi aconseguit potenciar de veritat el producte local.

Maties Adrover té una explotació a Manacor i comenta que falta distribuir més el producte balear i identificar-lo millor, ja que a vegades el consumidor no ho té fàcil per saber la procedència del que menja. De la mateixa manera que ho planteja el president d’Unió de Pagesos, Adrover apunta que el gran dilema és com repercutir el sobrecost de producció en el preu final de mercat. Saben que no es poden passar per l’elevada competència però, si no ho fan, corren el risc de fer fallida.

Una altra de les reivindicacions del sector és recuperar la partida de l’ecotaxa de diversificació agrària destinada als pagesos amb multicultius. Una ajuda que va desaparèixer amb la pandèmia i que premiava d’alguna manera el manteniment del paisatge característic de les Balears, element d’atracció també pel turisme. Adrover recorda que ell també contribueixen al manteniment del paisatge balear, element també d’atracció per al turisme.

Els pagesos tenen clar que gran part de la solució passa pel consum del producte local. Saben que és complicat competir per preu però aposten per un producte de més qualitat i més gustós. És per això que demanen a l’administració pública més implicació per promocionar el que surt de les illes.

06/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris