X

La recuperació econòmica dispara l’abandonament de trastos al carrer

L'augment del lloguer vacacional i la conseqüent renovació de mobiliari, fets que estan relacionats com a exemple

05/03/2018

La recuperació econòmica dispara l’abandonament de trastos al carrer

Imatge d'arxiu dels contenidors de reciclatge d'EMAYA a Palma.

15

Esporles i Palma són dos exemples de municipis on en els darrers anys i coincidint amb la sortida de la crisi econòmica, s’ha detectat un augment significatiu de l’abandonament de trastos, especialment mobles, al carrer. En declaracions a l’Informatiu Vespre d’IB3 Ràdio, Pilar Tous, responsable de l’Agenda Local d’Esporles, i Aina Llauger, responsable de Comunicació i Educació Ambiental d’EMAYA, han coincidit en ressaltar aquest fet i en apuntar-ne l’augment del lloguer vacacional i la conseqüent renovació de mobiliari que hi està relacionada com exemple.

Les Balears generen cada any 717.000 tones de residus. D’aquestes, prop de 170.000 tones s’aboquen a plantes de Menorca i Eivissa. La resta, devers 646.000 tones de Mallorca, es cremen a Son Reus. Amb la incineració de residus, a Son Reus generen corrent, però també tones de cendres. De fet, fa poc el Consell de Mallorca va anunciar que els dipòsits estan gairebé plens i de manera urgent els ampliaran en 564.000 metres cúbics i permetran que la muntanya de cendres apugi fins els 20 metres. Aquestes són les mateixes cendres que varen ser notícia i varen generar polèmica l’any passat en emprar-se a l’ampliació del Port de Palma.

Esporles és el municipi que durant 2017 va tenir una major taxa de recollida selectiva de l’illa de Mallorca, l’any 2005 la recollida selectiva en aquest municipi suposava un 12% del total i ara és frega un 75%. També és un dels vuit municipis espanyols i quatre de les Balears ( juntament amb Binissalem, Porreres, Bunyola) que ha implantat el pagament per generació que suposa un euro per cada bossa vermella de rebuig que es genera. L’excepció quant al rebuig es dona amb els bolquers, pels quals l’Ajuntament d’Esporles, explica Pilar Tous, reparteix una bossa verda per la qual no es cobra.

A Mallorca, la recollida selectiva el 2017 ha estat del 17’36%. Són dos punts més que l’any anterior. El rebuig ha minvat un 1%. A Menorca, el 40% de residus, com orgànic, restes de poda, cartró, paper, envasos, se separa en origen. Segons dades del Consorci de Residus, l’any 2016 la recollida selectiva era molt similar, fregava el 17%. A Eivissa, és inferior, devers el 14%.

05/03/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT