Els guardonats dels premis Ciutat de Palma
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Experts, pares, mares i docents veuen amb bons ulls la mesura que ha anunciat Educació
La prohibició de l’ús del mòbil en escoles i instituts farà que hi deixi d’haver centres que els permeten i altres que no. S’unifiquen els criteris i els experts saben que el veto d’aquests dispositius en l’educació tendrà efectes pràctics immediats. “Amb aquesta ordre allò que s’aconseguirà serà llevar moltes discussions a les famílies. S’haurà acabat allò de ‘el meu amic ja du mòbil i jo l’he vist i és d’aquesta marca o d’aquella”, explica el professor de psicologia i director del Laboratori de Conducta i Tecnologia de la Universitat de les Illes Balears, Jordi Llabrés.
És una situació que molts alumnes han viscut en primera persona. I els problemes que genera la utilització dels mòbils dins els centres escolars preocupen les famílies i els docents. “Perquè és una porta per l’assetjament escolar”, explica una mare. “No és necessari perquè en mans d’adolescents els mòbils es converteixen en dispositius merament lúdics”, afegeix un altre pare. “Els mòbils són un problema per la concentració dels alumnes, perquè els suposa una distracció”, conclou un professor d’institut.
Per això ara els mòbils només es podran utilitzar amb finalitats educatives. “Això és bo. Els centres hauran de pensar de quines maneres s’han d’utilitzar aquests telèfons, idear activitats, per fer consultes…”, explica el professor de psicologia de la UIB, Jordi Llabrés.
Fora de les classes, el mòbil estarà restringit tant a les escoles com als instituts. “Als passadissos, al pati, els nins i nines els utilitzen i tot aquest temps que empren el telèfon, deixen de jugar amb els companys”, relata una mestra. I aquestes són, precisament, les situacions que preocupen els experts.
“Si no vol veure els amics o deixa de fer esport per passar més temps a les xarxes socials, quan començam a deixar de fer coses que d’altra manera faríem per mor de la tecnologia, aquí és quan començam a tenir un problema”, afegeix Jordi Llabrés, que és el director del Laboratori de Conducta i Tecnologia de la UIB.
En aquest sentit, tant les famílies com els alumnes tenen clar que els mòbils tenen la seva importància, però altres coses en tenen més. “Hem de valorar tot el que tenim fora d’aquests dispositius”, reivindica un alumne. “Ells estan per estudiar i per jugar, no fa falta estiguin pel mòbil”, conclou una mare.
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Els pollencins han sortit més tard cap a la finca per la pluja, però no han deixat de complir la tradició de berenar a Ternelles
Davant les càmeres d'IB3, durant el directe de la retransmissió de la festa ha agraït l'ajuda dels seus amics