X

La retallada de venda de petroli per part de països productors, causa de l’encariment dels combustibles segons els experts

El transport professional és el sector més afectat per la pujada incessant del preu del gasoil dels darrers mesos

19/09/2023

La retallada de venda de petroli per part de països productors, causa de l’encariment dels combustibles segons els experts

El preu del combustible torna a pujar des de fa devers quatre mesos. Ara, omplir un dipòsit de benzina ja costa més que fa un any, però cal recordar que en aquell moment hi havia el descompte estatal de 20 cèntims per litre de combustible. L’Associació d’Estacions de Servei de Balears calcula que se n’ha produït un encariment d’entre 10 i 15 cèntims des del mes de juny, i la mitjana ara és d’1,84 euros la benzina 95 i 1,74, el dièsel.

Un ascens que els experts vinculen a la retallada de la venda de petroli per part dels països productors. L’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio ha entrevistat aquest dimarts Joan Mayans, president de la patronal d’Estacions de Serveis, el qual assegura que, com a empreses al detall, tenen “molt poc marge per canviar preus”. Així, diu que la fluctuació prové de l’ascens de la cotització internacional del barril de petroli.

Aquest context internacional és ara més incert que mai, especialment des de la invasió russa d’Ucraïna, ja que les sancions internacionals van tenir els seus efectes. Això, per exemple, va fer que l’any passat es visqués un fet gairebé insòlit: el gasoil es venia més car que la benzina, ja que Rússia té moltes plantes refinadores. La situació ara ja s’ha normalitzat, i la benzina, amb una major càrrega impositiva, ja torna a ser més cara. La futura evolució dels preus, però, és imprevisible.

Així mateix, les estacions de servei expliquen que aquest estiu han compensat la reducció dels clients habituals per la pujada dels combustibles amb una temporada turística bona, amb un creixement del consum per part de turistes. Els més afectats per aquesta pujada, però, són els usuaris, tant els conductors professionals com els particulars. De fet, a les estacions de servei, tots n’han notat l’encariment. I fins i tot, hi ha qui es planteja alternatives.

El transport professional, el més afectat

Si hi ha un sector especialment afectat per la pujada del gasoil, és el del transport professional. I és que des que començà aquest 2023 va desaparèixer la bonificació de 20 cèntims sobre el litre de combustible per a la població general, però es va mantenir per als transportistes. No obstant això, el mes d’abril es va reduir a la meitat, és a dir, a 10 cèntims, i dia primer d’octubre es preveu que es redueixi encara més, fins als 5 cèntims.

19/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris