X

La retirada dels visats d’or no tendrà efecte al mercat immobiliari balear

Les immobiliàries i el Govern minimitzen l'impacte de la mesura, que és una "cortina de fum" segons ABINI. A les Balears, la gran majoria de les compres per part d'estrangers les realitzen ciutadans de la Unió Europea

09/04/2024

La retirada dels visats d’or no tendrà efecte al mercat immobiliari balear

El sector immobiliari i el Govern consideren que l’eliminació dels visats d’or per a la compra d’habitatges per part de no comunitaris no tindrà efectes a les Illes.

Segons el president de l’associació d’immobiliàries ABINI, Hans Lenz, el pes dels visats d’or en les transaccions immobiliàries és mínim (2% del total l’any passat) i la mesura del Govern central és una “cortina de fum per desviar l’atenció i justificar la fala de polítiques d’habitatge”.

El president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de les Balears, Josep Miquel Artieda, creu que els visats d’or “avui per avui no suposen un incentiu significatiu per motivar la compra per part de extrangers”, ja que “la marca Balears es molt potent quant a destí turistic i residencial”.

A les Balears el límit de 500.000 euros no es considera habitatge de luxe i sovint les compres per part d’extracomunitaris es compten en milions d’euros.

Sóller és un dels municipis amb major percentatge de vendes a estrangers, i recentment ha despertat l’interés dels compradors nord-americans. Però els especialistes en aquest mercat tampoc no creuen que pugui perjudicar el seu negoci. “És cert que algun nord-americà s’ha interessat per aquest tipus de visat, però aquí no s’ha arribat a utilitzar aquesta possibilitat per tancar cap venda”, explica el delegat de Berkshire Hathaway a la zona de Tramuntana, Jaume Roig.

El vicepresident del Govern, Antoni Costa, ha valorat positivament que es retirin els visats d’or, ja que segons creu, no cal incentivar la compra per part de no residents. “Va ser una mesura que es va prendre l’any 2013, en un moment en què a Espanya hi havia un gran excedent d’habitatge, però ara la situació ha canviat completament perquè tenim un dèficit enorme d’habitatge a les Illes”, ha dit Costa.

A tot Espanya s’han tramitat 14.576 visats des de l’any 2013, i la concessió s’havia incrementat des de l’any 2022, un fet que es vincula a l’efecte de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

09/04/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT