X

“La revalidació de Maduro no està garantida al 100% i dependrà de la correlació de forces dins el poder chavista”

IB3 Notícies analitza amb els experts en política i dret internacional Cesáreo Rodríguez i Margalida Capellà la situació a Veneçuela

15/09/2024

“La revalidació de Maduro no està garantida al 100%25 i dependrà de la correlació de forces dins el poder chavista”

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro (foto: Presidència de Veneçuela / Xinhua News / Europa Press)

53

Darrere dels esdeveniments de les darreres hores a Veneçuela —la denúncia per part de les autoritats veneçolanes d’una operació de desestabilització política contra el país caribeny per part d’Espanya i els Estats Units—, el catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona, Cesáreo Rodríguez-Aguilera, hi veu una cortina de fum que fa part, diu, de la retòrica de confrontació del govern Maduro: «Crec que estan exagerant per, en un moment de desprestigi fins i tot a Llatinoamèrica, posar el focus fora de la discussió del frau electoral i, en canvi, fer que es parli d’una suposada conspiració mundial d’autoritats espanyoles i nord-americanes contra el govern bolivarià».

Gener data clau

L’expert en política internacional recorda que fins al gener no s’ha de fer efectiva la reelecció presidencial de Nicolás Maduro, període de temps prou ampli, exposa, perquè no es puguin descartar canvis. Sobretot tenint en compte el posicionament crític, en aquesta ocasió, dels governs d’esquerra del Brasil, de Colòmbia i de Xile envers els resultats electorals oficials a Veneçuela.

«Jo diria que la revalidació de Maduro no està garantida al 100%, potser sí al 80% però no al 100%, i que dependrà de la correlació de forces internes del bloc de poder, d’unes diferències de parer entre sectors chavistes que, en qualsevol cas, són totalment desconegudes», diu Rodríguez-Aguilera.

Validació electoral

La doctora en Dret Internacional Públic de la UIB, Margalida Capellà, veu molt complicada la sanció efectiva dels resultats electorals a Veneçuela per part de la comunitat internacional sense una vertadera missió de verificació electoral —en les eleccions del juliol estigué considerablement limitada—: «Pel principi de no-intervenció en els assumptes interns un estat no pot entrar en la validesa dels resultats electorals d’un tercer llevat que els indicis de frau estiguin corroborats per institucions imparcials i independents… Si no, encara que hi hagi indicis, és molt delicat que un govern digui d’un altre que no ha respectat les regles d’unes eleccions».

L’oposició veneçolana i la violació de drets humans

El catedràtic de la UB veu complicat l’acostament de postures entre les faccions més moderades tant del govern de Maduro com d’una oposició que s’ha quedat «sense el moderat», en referència al candidat exiliat a Espanya, Edmundo González. «Si només queda Corina Machado (vertadera líder opositora del partit liberal Vente Venezuela) serà molt difícil restablir ponts i diàleg perquè és una política molt contestada», afirma Rodríguez-Aguilera sobre un esforç conciliador darrere del qual situa ara mateix el president colombià Gustavo Petro i el brasiler Lula Da Silva a més de l’expresident espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

Mentrestant, les autoritats veneçolanes «han activat una repressió contra la població i, sobretot, l’oposició política que suposa la violació dels drets humans a la vida, la llibertat i les garanties judicials —explica Margalida Capellà, excoordinadora d’Amnistia Internacional a les Illes— hi ha actuacions molt greus no només de les forces de seguretat, sinó dels colectivos, milícies armades de suport al govern, per reprimir les manifestacions contra els resultats electorals».

No debades fa anys que Veneçuela acumula en contra diversos informes del Consell dels Drets Humans de l’ONU que hi denuncien la violació dels drets humans fins al punt que podria constituir crims contra la humanitat. La situació està sent investigada des del 2014 per la Cort Penal Internacional, informa Capellà.

15/09/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT