societat

La segona dosi de la vacuna contra la Covid pot donar més reacció, sobretot a les dones

El sistema immunitari, l'edat i el sexe són factors claus i determinen les diferents reaccions

EFE


Amb més del 50% de la població diana vacunada a les Balears almanco amb la primera dosi, la qüestió de les reaccions a la vacuna està damunt la taula. Segons Luís Ignacio Martínez Alcorta, vocal de l’Associació Espanyola de Vacunologia, el sistema immunitari, l’edat i el sexe són factors claus i determinen les diferents reaccions. Assegura que aquestes poden ser més freqüents amb la segona dosi, ja que l’engranatge que s’ha activat en l’organisme amb la primera dosi tendeix a accelerar-se. L’expert ha explicat que la missió de les vacunes és la de preparar a l’organisme per a una següent exposició al virus, perquè aquest no es manifesti amb una simptomatologia greu.

No obstant això, “en el cas de la vacuna de AstraZeneca, per exemple, en els assajos clínics provats amb la segona dosi, les reaccions varen demostrar-se més lleus i millor tolerades que la primera”, assegura Martínez Alcorta.

A més les dones pateixen “de forma més freqüent” efectes adversos que els homes, però això no passa només en la vacuna del coronavirus, també en altres preparats com les vacunes antigripals, la vacuna antineumocócica, la vacuna de l’herpes zoster, entre altres.

Aquelles persones que ja han patit la malaltia poden manifestar possibles reaccions a la vacunes. Segons Luís Ignacio Martínez Alcorta, això “té la seva lògica”, perquè el cos torna a exposar-se a l’agent estrany “i el sistema immunològic torna a estimular-se d’una forma molt més ràpida i específica enfront d’ell, ja que té emmagatzemada a la memòria aquell primer contacte.

Amb gairebé 14 milions de persones vacunades a Espanya amb pauta completa i 22.684.911 amb una sola dosi, des de la AEV animen a la població a immunitzar-se perquè les vacunes “s’han demostrat efectives” i ajuden a salvar vides. Segons l’últim informe del Ministeri de Sanitat, més de la meitat dels espanyols de 50 a 59 anys estan vacunats amb la pauta completa.

El grup de 60 a 69 presenta més retard quant a la segona dosi, ja que tot i que varen començar abans a administrar-se-la, el preparat d’AstraZeneca requereix més interval de temps entre dosi i dosi, entre 12 i 14 setmanes.

Respecte al següent grup prioritari, el que comprèn als ciutadans d’entre 40 i 49 anys, un 14,3% d’ells ja té la pauta completa.


La meitat de la població diana de Balears ja està vacunada amb almanco una dosi
Una de cada quatre persones amb COVID persistent millora quan es vacuna

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Augmenta la pressió hospitalària a Mallorca: 6 persones més a planta

Quant a la campanya de vacunació, un 62,1% ja té la pauta de vacunació completa (643.269 persones) i un 72,9%...

31 migrants arriben al sud de Mallorca a bord de dues pasteres

Una de les embarcacions ha estat interceptada a la platja de la Colònia de Sant Jordi i l'altra navegava prop...

Salut avança a aquest cap de setmana l’administració de la segona dosi d’AstraZeneca

Les persones de 60 a 69 anys que tenen cita durant el mes d’agost poden avançar voluntàriament la vaccinació als...

Educació ajorna el tràmit d’ajudicació de places de docents interins per problemes tècnics

Segons la Conselleria, ja s'han adjudicat de manera provisional les 827 places de docents que han aprovat les últimes oposicions