X

La Seguretat Social únicament obté superàvit a Balears i Madrid

A l'arxipèlag el recaptat per cotitzacions supera la xifra dels recursos destinats a pensions

16/08/2018

La Seguretat Social únicament obté superàvit a Balears i Madrid

La Seguretat Social únicament obté superàvit a Balears i Madrid, mentre el dèficit oscil·la entre 3.000 i 5.000 milions d’euros a comunitats com País Valencià, Catalunya o Andalusia. A l’arxipèlag el recaptat per cotitzacions supera la xifra dels recursos destinats a pensions, cosa que no succeeix a les comunitats de la cornisa cantàbrica.

Al tancament de l’any passat, el superàvit per a les Balears va ser de 313 milions d’euros. D’altra banda, el superàvit per Madrid va ser de 483 milions d’euros. Aquestes dades tenen poc impacte dins un pressupost global de gairebé 135.000 milions d’euros. La Seguretat Social registra números vermells a 15 de les 17 comunitats autònomes espanyoles: En el cas d’Andalusia, Catalunya, Galícia, Castella i Lleó i País Valencià els dèficits oscil·len entre 3.000 i 5.000 milions d’euros.

A l’arxipèlag, la quantitat recaptada per cotitzacions supera els recursos destinats a prestacions i pensions. També passa el mateix a Madrid, però a la resta del l’Estat la situació canvia. L’informe posa sobre la taula el desajustament dels comptes a la cantonada cantàbrica, on els ingressos per cotitzacions ni tan sols aconsegueixen pagar l’import de factura anual de les pensions.

La Seguretat Social va tancar l’any 2017 amb un dèficit de 1.700 milions d’euros per a tot Espanya, segons revela l’organisme. El desfasament entre cotitzacions i prestacions, les dues principals partides d’ingressos i de despeses, va arribar als 22.229 milions d’euros. Cal tenir en compte que els ingressos, a més de les cotitzacions, inclouen transferències i partides procedents d’operacions financeres.

El superàvit registrat a les Balears i Madrid presenten les majors taxes d’activitat i d’ocupació del país. L’arxipèlag es troba en segona posició en ocupació, amb una taxa del 54% i una taxa de població activa del 61%, la tercera d’Espanya.

 

Els motius

Darrera aquesta dada hi ha l’alta recuperació econòmica de les Balears d’ença la crisi econòmica i l’alt número de llocs de feina que es creen. També es registra un percentatge de natalitat per sobre de la mitjana. Balears és una de las tres úniques comunitats on hi ha més majors de 16 anys que majors de 65.

Malgrat tot, l’economista Antoni Riera, matitza que parlam de moltes de persones que cotitzen però que el seu sou i la seva cotització no són precisament dels més alts d’Espanya.

“No tot són flors i violes, els costos per mantenir aquest sistema de pensions i prestacions contributives segueix tenint flaqueses, com ara que en els darrers anys el que cotitzava un treballador balear fos inferior al que cotitzaven de mitjana la resta de treballadors de l’Estat”.

Això va relacionat amb què el que es gasta cada empresari per treballador a la nostra comunitat és més baix que a altres comunitats.

16/08/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT