X

La sentència de Penalva i Subirán: el Tribunal diu que varen perdre la imparcialitat

Els magistrats donen validesa a les converses del xat dels instructors i matisa que les condemnes serien les mateixes sense tenir-les en compte

16/11/2023

Ana Rubio

El jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán podrien recórrer davant del Suprem contra la sentència que els condemna a nou anys de presó. A la resolució, els magistrats parlen dels comentaris que feien al xat privat que tenien amb alguns dels policies. Conclouen que, a la vista dels comentaris, quedava patent la pèrdua d’imparcialitat dels investigadors durant la instrucció del cas Ora, amb la consegüent transgressió de les garanties del procés penal i dels drets dels investigats. Malgrat que les defenses qüestionaren la validesa d’aquestes polèmiques converses, el tribunal les accepta. I matisa que les condemnes serien les mateixes si no les haguessin tengut en compte.

Coaccions a Gijón

Els magistrats imposen al jutge i al fiscal un total de nou anys de presó. Set anys i mig per les pressions a dos funcionaris i a un empresari, i un any per coaccionar l’exregidor Álvaro Gijón. Segons la sentència, l’objectiu d’aquesta coacció era que l’expolític, influït per la detenció dels seus familiars, declarés en el sentit incriminatori que els instructors esperaven. Gijón és l’únic al qual reconeixen el dret a indemnització per danys morals. Els acusats li hauran de pagar 6.500 euros. El termini que tenen per recórrer contra la resolució és de cinc dies.

Notícies relacionades >

16/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris