X

La SEPI aprova el rescat de Air Europa per 475 milions d’euros

La concessió dels fons està supeditada a la presentació d'un pla de viabilitat que garanteixi la devolució de l'ajuda facilitada

28/10/2020

La SEPI aprova el rescat de Air Europa per 475 milions d’euros

Imatge d'arxiu.

16

La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), l’entitat encarregada de gestionar el fons de rescat d’empreses estratègiques, ha donat llum verda al rescat d’Air Europa per un import de 475 milions d’euros, segons confirma ‘Europa Press’. El consell gestor del fons de suport a la solvència d’empreses estratègiques va abordar ahir la sol·licitud d’Air Europa i va traslladar a l’empresa les condicions que ha establert per a concedir l’ajuda, segons la informació avançada per ‘El Confidencial‘.

Si la companyia les accepta, la SEPI pronunciarà una resolució favorable, que es traslladaria al Consell de Ministres per a la seva aprovació, segons l’ordre ministerial que regula aquest mecanisme. Des d’Air Europa han traslladat que ara com ara no faran declaracions sobre aquest tema.

Cal recordar que la SEPI va contractar a PwC per a avaluar el pla presentat per Air Europa per a accedir al Fons de Suport a la Solvència a Empreses Estratègiques.

L’aerolínia propietat del grup turístic de la família Hidalgo va sol·licitar formalment suport d’aquest fons de rescat per a companyies estratègiques creat pel Govern i dotat amb 10.000 milions d’euros. La concessió de l’ajuda de la SEPI està supeditada al fet que la companyia hagi estat solvent abans de la pandèmia i a la presentació d’un pla de viabilitat que garanteixi la devolució de l’ajuda facilitada.

L’aerolínia, que està pendent de la compra pel hòlding IAG, pactada el novembre del 2019 per 1.000 milions d’euros, és l’única empresa turística que ha sol·licitat formalment una injecció econòmica d’ajuda a la companyia.

Aquesta ajuda podria ajudar a desbloquejar la compra i a reajustar les condicions de l’acord. El hòlding aeronàutic IAG assegurava aquest estiu que l’acord signat al novembre amb Air Europa en el context actual “manca de sentit”, per la qual cosa totes dues companyies tractaran de negociar unes condicions diferents “que s’ajustin a la nova realitat”.

Fons de suport

Aquest fons de rescat aprovat al Consell de Ministres del passat 21 de juliol té com a objectiu donar suport a la solvència de diferents companyies mitjançant la compra d’accions, deute o qualsevol altre instrument convertible en capital, però sempre que abans les pròpies empreses ho sol·licitin i com a opció d’últim recurs.

El fons estarà adscrit al Ministeri d’Hisenda i és gestionat per un Consell Gestor a través de la SEPI. Aquest consell gestor serà el que avaluï i aprovi la sol·licitud i la traslladi al Consell de Ministres.

Aquest fons es regeix pel que es disposa en la Llei de Règim Jurídic del Sector Públic i s’ajusta a la normativa d’ajudes d’Estat de la Comissió Europea. De fet, s’emmarca en l’estratègia europea de mesures de suport econòmic públic enfront de la pandèmia.

Les sol·licituds de suport públic temporal hauran d’incorporar, entre altres, una declaració per part de l’empresa; així com un pla de viabilitat que reculli amb objectius mesurables les previsions de negoci i la situació patrimonial i financera de la companyia.

Igualment, haurà de comptar amb una declaració responsable relativa a la concurrència de determinades condicions d’elegibilitat, entre elles l’existència d’una clara perspectiva de deterioració patrimonial que faci necessari reforçar la solvència de l’empresa, acompanyada del seu caràcter estratègic per al teixit productiu nacional o regional.

La petició d’ajuda de Hidalgo: “Només deman que el Govern pensi amb nosaltres”

“Jo l’única cosa que deman és que se’ns llevi la por, que hi hagi ganes de lluitar i ganes de seguir. No puc fer res més a demanar al Govern que pensi en nosaltres, que el transport i el turisme necessitem molt suport”, va dir el president de Globalia, Juan José Hidalgo, el passat mes de juny.

28/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT