X

La Seu dona la benvinguda al solstici d’hivern

Una vegada visionat l'efecte lumínic, ha tingut lloc a a l'Aljub, la conferència "Forma, belleza y función de las matemáticas en la arquitectura"

17/12/2023

La Seu dona la benvinguda al solstici d’hivern

La Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX recupera l’activitat d’observació del fenomen lumínic que s’origina coincidint amb el solstici d’hivern a la Seu de Mallorca i que s’ha pogut contemplar des del Baluard de Sant Pere, des de les terrasses d’Es Baluard Museu, a la sortida del Sol aquest 17 de desembre a partir de les 7:30 h

Es un fenòmen natural, però amb una explicació matemàtica. “En aquest solstici d’hivern el sol surt a 120 graus amb respecte del Nord, i la Seu té justament aquesta alineació, i allò que vàrem descobrir és el lloc on es veu millor, que és al Baluard, on estam alineats per veure aquesta façana i els rajos de sol travessen les dues rossasses”, assegura Dani Ruiz, president de la Societat Balear de Matemàtiques.

Una vegada visionat l’efecte lumínic, ha tingut lloc a a l’Aljub, la conferència “Forma, belleza y función de las matemáticas en la arquitectura” a càrrec de la professora d’Arquitectura a la Universitat de Valladolid, Encarnación Reyes. La xerrada ha posat de manifest la vinculació de les matemàtiques amb la creació arquitectònica i ha corroborat la presència, la implicació i la utilitat de la geometria en els projectes arquitectònics i els dissenys artístics, des de l’antiguitat clàssica fins als nostres dies.

Des de les més antigues construccions a les esglésies romàniques i catedrals gòtiques medievals, la simetria, proporció i perspectiva renaixentistes, les cúpules barroques, i fins a l’arquitectura moderna o les avantguardes arquitectòniques del segle XXI, es pot corroborar que les matemàtiques han tengut una indiscutible influència en la composició i la creació arquitectòniques. Així, a la conferència s’ha fet un recorregut matemàtic que se centrarà fonamentalment en la catedral de Mallorca, amb alguna altra mirada a altres motius geomètrics de l’arquitectura de les Illes Balears.

La funció, la bellesa i la forma que connecten aquestes dues disciplines, arquitectura i matemàtiques, permetrà visualitzar i gaudir amb ulls de turista-matemàtic les característiques geomètriques i constructives de la imponent catedral mallorquina i altres llocs de les Illes Balears.

17/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris