Un mort i vuit ferits en un xoc entre un autobús del TIB i un cotxe a Portocolom
El succés, segons la informació del SAMU, ha tengut lloc aquest dilluns matí

En el Dia Mundial dels Refugiats fem memòria i parlam sobre la situació en què viuen les milions de persones desplaçades al món
Imatge de persones refugiades. / EFE-Vassil Donev.
31Aquest dimarts, Dia Mundial dels Refugiats, cal recordar unes declaracions fetes per l’exministre d’Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, al setembre de 2015.
Estamos perfectamente dispuestos a asumir la quota parte que nos corresponde.
Margallo assegurava fa dos anys que Espanya assumiria la quota de refugiats que li correspongués. En un un començament, més de 17.000 persones. Un anunci, però, que mai no s’ha complit. L’Estat només ha acollit un 7% dels desplaçats que havien d’arribar. Les Balears, una tercera part fins ara.
Són en total 109, dels 300 refugiats que la comunitat tenia previst acollir a l’alberg de la platja de Palma. Segons la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, les Illes no són prioritàries com a destinació dels exiliats.
Els refugiats que venen de la zona sobretot del conflicte sirià que son un 48% dels refugiats que han passat per l’alberg, venir a les Illes és la tercera o quarta opció. Ells clarament volen com a primera opció anar al nord d’Europa i després volen quedar-se a la Península. Anar a les Illes per ells és desconegut.
Actualment, a l’alberg de la platja de Palma, habilitat per a l’acollida de demandants d’asil, hi ha 45 refugiats. Allà, amb tallers, aprenen idiomes com el castellà, i el català com a llengua optativa. La gestió de la nostra comunitat, com funciona la sanitat, o mitjançant quines plataformes poden trobar feina. Tot, amb l’objectiu que després de la primera fase, 6 mesos després d’arribar, siguin autònoms.
Condicions psicològiques devastadores, les quals arriben les persones refugiades, que coneix de primera mà el solleric Joan Bernat, qui ha viatjat a Lesbos i a Grècia fins a 4 vegades. Ho ha fet per ajudar en el drama humanitari que viuen milions de persones, sobretot a Síria, l’Afganistan, Somàlia o l’Iraq.
Un drama que va en augment. Així ho corrobora ACNUR, que manifesta que en els darrers 5 anys els refugiats han incrementat. L’any passat, cada minut, fins a 20 persones abandonaven casa seva, amb l’objectiu de fugir i deixar enrere els conflictes bèl·lics i la persecució política.
A banda que Europa els aculli amb comptagotes, ells cada vegada tenen menys esperança, menys força. Et gasta molt viure dins un campament, una tenda de campanya… És molt dificil la situació per ells, ara ja és desesperant. A mi em destrossa més les mirades dels pares que dels infants. Aquella impotència que tenen ells en els ulls de no poder fer res pels seus fills, aquella falta d’esperança que hi pots veure.
Els 70 refugiats que han passat per l’alberg, però, ja no hi resideixen. La majoria han quedat a Mallorca, cap d’ell a Menorca ni a les Pitiüses. Altres, també han optat per anar a la Península, on han trobat familiars, o d’altres que han anat a Alemanya. Dels que han quedat a Mallorca, la majoria fan feina en el sector que actualment mou l’economia balear: el turisme.
Escolta aqui el reportatge sencer d’IB3 Ràdio fet per Romina West i Aina Sureda
El succés, segons la informació del SAMU, ha tengut lloc aquest dilluns matí
Segons fonts de la Guàrdia Civil, el succés ha ocorregut a les 17.45 hores en un establiment de menjar tradicional molt conegut
De moment, la pana no està afectant el sistema elèctric de les Balears
Es tracta d'un britànic de 40 anys