economia

La suspensió d’aranzels amb els EUA, un alè pel sector agroalimentari

L'impacte econòmic de les noves taxes imposades el 2019 és mal de calcular, perquè s'ha ajuntat amb la crisi del coronavirus


La suspensió dels aranzels per exportar productes als Estats Units són un motiu per a l’esperança per part del sector agroalimentari de les Illes. L’impacte econòmic de les taxes imposades el 2019 és mal de calcular, perquè s’ha ajuntat amb la crisi del coronavirus.

El cinquanta per cent de les exportacions internacionals del formatge Maó-Menorca són als Estats Units. Des de l’any 2019, quan es van imposar els nous aranzels, productors i distribuïdors han assumit gairebé íntegrament l’augment de cost del producte. “Molts, per no perdre el mercat, perdien doblers venent als Estats Units”, explica Bosco Triay, president de la Junta del Consell Regulador del Formatge Maó-Menorca.

La suspensió, almanco durant quatre mesos, d’aquests impostos serà una bombolla d’oxigen. El celler Ca’n Verdurade Binissalem exporta el 30 per cent de la producció. La major part, als Estats Units. “No tenim molt clar si ha baixat pels aranzels o si ha estat per la covid, jo crec que la covid ha estat més rellevant que els aranzels”, explica Tomeu Llabrés. Tanmateix, defensa que la suspensió de traves comercials és una bona notícia.

El principal mercat exterior de l’oli de Mallorca és el nòrdic. Sobretot, Alemanya. “Les poques empreses que exporten als Estats Units tornen a tenir les portes obertes”, diu Joan Mayol, president del Consell Regulador DO Oli de Mallorca. Però la recuperació de les exportacions amb els Estats Units també pot beneficiar a les altres, de rebot: “Disminueix la competència amb oli espanyol a altres mercats: mercat nòrdic, mercat alemany i fins i tot el mercat local”.

Formatge, oli i vi, els tres sectors expliquen que com més oberts tenguin diferents mercats, millor. I lamenten que se’ls pujàs els aranzels arran d’una disputa en el sector aeronàutic, que no tenia res a veure amb ells.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Els restauradors de Mallorca demanen que s’amplï l’horari d’obertura de terrasses com a Menorca

Diuen que només el torn de dinar és insuficient per mantenir el negoci

Melià aposta pels seus establiments a la Xina amb ocupacions del 70%

La cadena hotelera acaba d'anunciar la signatura del seu tercer hotel a Xian, el principal epicentre econòmic del nord-oest del...

PIMEM-Restauració i AREMA exigeixen l’obertura de l’interior dels restaurants

Els restauradors asseguren que el seu sector ha patit una minva en la facturació de fins al vuitanta per cent,...

Els restauradors de Menorca també podran oferir sopars a terrasses els caps de setmana

La mesura serà vigent a partir de dia 23, però els interiors continuaran tancats a partir de les 5 del...