X

La teràpia amb cèl·lules modificades genèticament, el futur de la lluita contra el càncer

El CAR-T ja s'aplica en cas de mieloma múltiple i es fan assajos clínics per poder-la utilitzar contra el càncer de mama o de pàncrees

27/08/2024

La teràpia amb cèl·lules modificades genèticament, el futur de la lluita contra el càncer

232

En la primera fase de la teràpia CAR-T, s’extreuen les cèl·lules immunitàries dels pacients, els limfòcits, i, a continuació, es modifiquen genèticament al laboratori. Aquesta és l’única passa que no es fa a Mallorca. S’envia als Estats Units o al nord d’Europa. Després, es tornen a infondre al malalt perquè ataquin únicament les cèl·lules canceroses.

Raquel Pagadigorria s’ha sotmès a aquest tractament ara fa 4 mesos, i aquest dimarts li toca revisió. Inicialment va tenir un limfoma i va rebre quimioteràpia. Quan va tornar la malaltia, li oferiren sotmetre’s al tractament i explica que “no ho va dubtar en cap moment”. “No he tengut els efectes secundaris de la quimioteràpia”, diu alleugerida Pagadigorria.

Des que, ara fa un any, s’aplica aquesta teràpia a les Illes, s’han atès 11 pacients. Les agències reguladores han ampliat la seva aplicació en un ventall més ampli de limfomes, i també en cas de mieloma múltiple.

En paral·lel, els estudis més avançats fan feina per poder aplicar-la en càncer de mama o pàncrees. “És una tècnica revolucionària. La immunoteràpia és el futur de la lluita contra el càncer”, diu la cap d’Hematologia de Son Espases, Antònia Sampol.

Aquest tractament revolucionari continua avançant en la seva aplicació i, sobretot, convida a l’esperança. “Confio plenament que em curaré”, assegura Pagadigorria.

27/08/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT