X

La torrentada de Menorca destrueix el 90% de les pomeres del Barranc d’Algendar

També ha arrasat amb el 70% dels planters d'arbres del viver de Càritas

23/09/2021

La torrentada de Menorca destrueix el 90%25 de les pomeres del Barranc d’Algendar

Cristina Tomás

La torrentada caiguda fa 48 hores a Ferreries s’ha carregat gran part dels planters i dels arbres fruiters del Barranc d’Algendar. El viver de Càritas n’ha tornat a ser víctima, com ara fa sis anys, la qual cosa obliga a reconstruir de bell nou el projecte de conservació d’espècies autòctones i d’inserció social que allà es du a terme.

Els barrancs són, tradicionalment, àrees de cultiu de fruita per la redossa que ofereixen dels vents. Però són, també, zones inundables. L’any 2015 aquestes terrasses van patir les conseqüències d’una greu torrentada que va obligar a reconstruir hivernacles, sistemes de regadiu i parets.

Càrites desenvolupa en aquestes instal·lacions el projecte Arbres d’Algendar, un programa de formació per a persones en risc d’exclusió social que alhora promou la conservació de les varietats autòctones de fruiters. La torrentada no només ha destruït les seves infraestructures, també s’ha endut els planters d’arbres destinats a la venda amb la qual es finança el projecte. Uns metres barranc avall, els fruiters del Molí de Dalt i Son Pruna han patit la mateixa sort. El pagès calcula que l’aigua s’ha endut 90% de les pomeres.

I precisament la desembocadura del barranc a la mar presenta encara avui, 48 hores després, aquest aspecte. Cala Galdana ha penjat la bandera groga per la manca de visibilitat.

23/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris