X

La UE acorda 2.000 milions d’euros per enviar munició a Ucraïna

Els ministres d'Exteriors i Defensa de la Unió Europea han arribat a un acord per al pla de compres conjuntes per reposar les reserves dels exèrcits europeus

20/03/2023

La UE acorda 2.000 milions d’euros per enviar munició a Ucraïna

15

Els ministres d’Exteriors i Defensa de la Unió Europea han arribat a un acord per al pla de compres conjuntes de munició d’artilleria i míssils per reposar les reserves dels exèrcits europeus i garantir el subministrament sostenible que necessita Ucraïna en el context de la guerra d’agressió russa.

El pla ha estat presentat a la reunió per l’Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, i els assistents hi han donat suport. La iniciativa busca mobilitzar en el termini d’un any un total un milió de projectils del calibre 155 mil·límetres per a Ucraïna, han informat diverses fonts diplomàtiques.

D’aquesta manera, els estats membres, en primer lloc, facilitaran a Ucraïna munició d’artilleria i míssils dels seus propis arsenals o de comandes en marxa fins al pròxim 31 de maig i rebran una ajuda de 1.000 milions d’euros a través del Mecanisme de Pau Europeu per invertir en la reposició. La taxa de reposició encara queda per fixar, però estarà entre el 50 i el 60%.

30 de setembre

La segona fase passa per una iniciativa de compres conjuntes de munició i míssils per valor de 1.000 milions més, de la manera més ràpida possible abans del 30 de setembre, en què seran les primeres adquisicions mancomunades d’armament a través de l’Agència Europea de la Defensa i també mitjançant coalicions de països.

Entre els països que ja s’han sumat a la iniciativa no hi ha Espanya. L’agència sí que confirma la participació d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Xipre, Croàcia, Eslovàquia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Portugal, República Txeca, Romania, Suècia i Noruega. “Altres estats membres ja han manifestat la seva intenció de sumar-se a la iniciativa ben aviat seguint els procediments nacionals”, ha afegit.

Formalitat administrativa

En el cas espanyol, el ministre d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha assegurat que Espanya participarà en el projecte, tot i que encara no ha signat per una “formalitat administrativa”, ja que Defensa necessita tramitar una sèrie d’autoritzacions per formar part del pla de l’EDA. En tot cas, Albares ha dit que és qüestió de “poc temps” i la decisió no ha de passar pel Consell de Ministres.

20/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT