espanya

La UE avala el pla de recuperació d’Espanya amb 19.000 milions en 2021

Von der Leyen assegura que els primers doblers arribaran al juliol

La+UE+avala+el+pla+de+recuperaci%C3%B3+d%27Espanya+amb+19.000+milions+en+2021

Llum verda de la Comissió Europea al pla de recuperació d’Espanya, valorat en 69.500 milions d’euros i 19.000 d’aquests milions arribaran enguany. La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha lliurat el document al president del Govern central, Pedro Sánchez, el qual ha anunciat que convocarà el mes que ve una Conferència de Presidents autonòmics per explicar els detalls del pla.

El 40 per cent dels doblers es dedicaran a objectius climàtics, mentre que un 28 per cent es destinarà a la transició digital.

“70.000 milions en els pròxims anys és una enorme quantitat i just que el Consell aprovi el pla, estarem en disposició de lliurar els primers doblers el juliol”, ha assegurat la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen. Per la seva banda, Sánchez afirma que amb aquests fons “donarem el major impuls reformista dels darrers 40 anys d’història en el nostre país”.

Calendari de pagaments

Queda el vistiplau del Consell Europeu i que se signi l’acord de finançament, després per la qual Espanya rebrà els 9.000 milions d’euros corresponents al prefinançament, que suposa el 13% dels recursos totals.

A partir d’aquí, els desemborsaments s’efectuaran dues vegades a l’any i estaran lligats al compliment de fites i objectius, alguns d’ells ja materialitzats atès que computen des de febrer de 2020.

El primer desemborsament, de 10.000 milions, es rebrà a final d’enguany si es compleixen els compromisos fixats per al tancament del tercer trimestre, com el ja aprovat imposat digital o la separació de les fonts de finançament de la Seguretat Social.

D’aquesta manera, en 2021 es rebran un total de 19.000 milions, per sota dels 27.000 milions consignats en els Pressupostos de 2021, una diferència “assumible” per al Govern espanyol, segons Sánchez, que s’ha considerat satisfet amb la xifra i ha agraït l’esforç de la Comissió per “quadrar els números”.

El segon desemborsament, de 12.000 milions, arribarà a la primavera de 2022 si es compleixen abans de finals de 2021 fites com les primeres mesures laborals i la resta, semestralment fins a culminar al desembre de 2026.

La normativa exigeix el compliment de totes les fites compromeses en data per a rebre cada bloc de finançament, encara que els països poden optar, si els falta algun, per retardar la petició i fins i tot per obrir un procés de negociació que els permeti rebre un desemborsament parcial.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Suspesos els assaigs en humans de la vacuna espanyola contra el coronavirus

Alguns mitjans apunten a la mort d'un simi com a causa de la paralització

Suspesos els assaigs en humans de la vacuna espanyola contra el coronavirus

Segons 'El Español', aquesta mesura s'hauria pres després que el fàrmac, presumptament ha causat lesions pulmonars a un simi

Una nova partida de més tres milions de vacunes de Pfizer arriba aquest agost a Espanya

Pedro Sánchez ho va anunciar ahir a la Conferència de Presidents, fet que permetrà accelerar el ritme de vacunació. També...

Armengol demana que es pugui exigir el certificat Covid a Balears

La presidenta del Govern considera que, en el cas de les Illes, exigir aquest certificat no suposa cap estigmatització per...