X

La UIB començarà a formar mediadors penals

A diferència de la mediació civil, la mediació en causes penals gairebé no s'aplica a Balears

21/01/2022

La UIB començarà a formar mediadors penals

La Universitat de les Illes Balears (UIB) començarà a formar mediadors penals a partir de febrer. És una formació pionera a les Balears que permetrà impulsar un tipus de mediació que gairebé no existeix a les Illes. El mediador penal propicia la trobada entre víctima i infractor en casos que corresponen a l’àmbit penal, com per exemple robatoris o agressions. L’objectiu és que, a banda del judici, es puguin resoldre els conflictes de forma conciliadora.

La mediació no implica la suspensió del judici

Les directores del curs de Mediació Penal, Rosa Arrom i Isabel Montserrat, expliquen que, a diferència dels processos civils, en un procés penal, el judici s’ha de celebrar sempre. Però diuen que els acusats que participen en una mediació tenen més possibilitats de no reincidir. Ambdues reivindiquen una llei que reguli la mediació penal a Espanya per aconseguir que la justícia restaurativa avanci una passa més.

Casos susceptibles de mediació

Arrom comenta que un cas susceptible de mediació penal seria, per exemple, un robatori amb violència. Diu que, en una situació així, resulta molt reparador que víctima i acusat es puguin trobar. “La víctima podria entendre quines circumstàncies han empès aquella persona a cometre el delicte i notar que l’infractor té la necessitat de demanar-li perdó”, comenta.

Més informació https://fueib.org/ca/uibtalent/238/formacion/curso/893/expert-universitari-en-justicia-restaurativa-i-mediacio-penal-penitenciaria-juvenil-i-sanitaria-tito

21/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT