Ciència i tecnologia

La UIB fa el primer estudi al món de com la vespa asiàtica afecta les abelles

Segons l'estudi dels científics de la UIB, la presència d'aquest depredador provoca estrès oxidatiu a les abelles

La+UIB+fa+el+primer+estudi+al+m%C3%B3n+de+com+la+vespa+asi%C3%A0tica+afecta+les+abelles

Un conjunt de científics de la Universitat de les Illes, experts biòlegs i de Ciències de la Salut, han estudiat quin impacte la presència de Vespa Velutina en les colònies d’abelles més enllà de la pèrdua directa d’exemplars. Aquest depredador espera les abelles devora la piquera de les caseres, les captura, les duu al seu niu i se les menja.

Els científics han recollit mostres de 8 caseres amb vespa asiàtica a prop i 8 sense vespa a la Serra de Tramuntana i han analitzat l’ARN dels exemplars recollits. Els resultats mostren com la presència del depredador afecta les abelles des del punt de vista molecular: tenen estrès oxidatiu, similar al que pateixen les persones amb malalties greus, com el càncer i Alzheimer.

És el primer cop que es demostra que la presència de la vespa asiàtica invasora afecta negativament la salut de les abelles.

La vespa asiàtica es detectà a les Illes l’any 2015. Tot d’una, se’n començà una recerca activa de nius i exemplars. L’any passat, només 8 vespes asiàtiques varen caure a les trampes de la xarxa de detecció i captura. Enguany, cap. Una bona notícia de cara a la possible eradicació d’aquesta espècie invasora.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

La UIB patenta un compost per evitar la calcificació dels catèters

És la primera patent internacional desenvolupada entre la UIB i una empresa

Un equip de la UIB identifica microbis marins capaços de menjar-se els additius dels plàstics de la mar

La recerca, publicada en una revista científica de prestigi, destaca la importància dels microorganismes en la biodegradació dels plàstics

La UIB desenvolupa un nou material per extreure contaminants de l’aigua

És una investigació del grup de recerca en Química de Materials

Més de 300 infants participen a la lliga de Lego de la UIB

Els equips del Col·legi Sant Pere i de l'Aula Balear han quedat finalistes i participaran al torneig nacional a Tenerife...