societat

La UIB investiga la presència d’insectes transmissors de possibles malalties als parcs de Palma

Identificar-los pot ajudar a prevenir la presència de patògens


Un grup d’investigació de la UIB estudia la presència d’insectes transmissors de malalties als parcs de Palma. Són, per exemple, els moscards, que poden ser un risc per les persones i animals domèstics. Identificar-los pot ajudar a prevenir possibles contagis.

A més de ser una molèstia, poden causar possibles malalties. El Grup de Recerca en Zoologia Aplicada i Conservació de la UIB investiga als parcs urbans de Palma la presència d’insectes, com els moscards i els flebòtoms, que poden ser vectors de patògens.

El doctor Miquel Àngel Miranda, coordinador del grup, explica que aquests insectes es caracteritzen per ser hematòfags. Les femelles s’alimenten de sang. “En aquest procés d’alimentar-se de sang poden transmetre patògens com virus o paràsits com la Leishmània”.

Un exemple molt recent són els casos del virus de la febre de l’oest del Nil, localitzats darrerament al sud de la Península. El transmet el moscard comú després del contacte amb alguns ocells. Els investigadors, de nit, col·loquen trampes a tres parcs de Palma.

Una vegada capturats els duen a la UIB. “Els classificam i els transformam a baixa temperatura per posteriorment fer una anàlisi de la possible presència d’algun patogen”, diu Miranda.

Identificant les espècies, es podrien localitzar abans possibles vectors de malalties. Volen comparar la seva presència a zones urbanes amb la d’indrets manco concorreguts. “Tendrem un mostreig de zones urbanes, després passaríem a zones periurbanes, com aeroports, zones més allunyades. Després tenim zones rurals com les granges, i zones naturals”, descriu Carlos Barceló, un dels investigadors del grup de recerca.

L’anàlisi de les interaccions entre espècies és una part important de la salut pública. L’exemple n’és l’actual crisi sanitària, causada per un coronavirus d’origen animal.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El Consell d’Eivissa presenta una iniciativa en línia per mantenir viva la il·lusió de Nadal

'Cantajuego' actuarà al Recinte Firal el diumenge 27 de desembre amb sessió doble.

Quatre de les deu depuradores d’Eivissa han vessat aigües mal tractades

L'informe de sostenibilitat de la fundació Ibiza Preservation assegura que no es compleix la reducció en el consum d'energia

El Castell de Bellver es tenyeix de vermell per commemorar el Dia contra la sida

A les sis en punt, s'ha il·luminat de color vermell per donar suport a la causa i fer front a...

Salut farà un cribratge massiu amb tests d’antígens a sa Pobla a partir de diumenge

Serà el primer cribratge massiu amb tests d'antígens que es faci a les Balears. Les persones que donin positiu, se'ls...