Els guardonats dels premis Ciutat de Palma
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Demanen la col·laboració ciutadana per identificar insectes invasors, plagues nocives per a l'agricultura i la biodiversitat
La col·laboració ciutadana va permetre detectar la mitat dels nius de vespa asiàtica eliminats en la primera invasió de l’espècie. Aquesta història d’èxit ha animat la UIB a lluitar contra els insectes exòtics introduïts amb una nova eina: és Invasapp, una aplicació i també un web.
Invasapp aplega informació sobre 21 insectes invasors considerats plagues prioritàries per la Unió Europea (i que encara no han arribat a les Balears).
Hi ha, per exemple, l’escarabat banyarriquer asiàtic, que devora la fusta i debilita i mata arbres fruiters com els tarongers o les llimoneres. També el corc del pebre, que forada directament el fruit. Tots són espècies especialment destructores per a l’agricultura i la biodiversitat.
Poden arribar en fruita i verdura importada, però també, amb una taronja d’Itàlia que, en una escala a Palma, un creuerista tiri als fems, explica la investigadora principal del projecte, Mar Leza.
A més, Invasapp té un apartat perquè la gent pugui notificar sospites d’albiraments i pujar les observacions geolocalitzades. Leza aclareix que els científics les analitzen i, si correspon a una invasora, “nosaltres avisam l’autoritat competent”.
Invasapp també recull informació d’espècies invasores que ja són a les Balears, com la vespa asiàtica i l’eruga barrinadora del garballó.
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Els pollencins han sortit més tard cap a la finca per la pluja, però no han deixat de complir la tradició de berenar a Ternelles
Davant les càmeres d'IB3, durant el directe de la retransmissió de la festa ha agraït l'ajuda dels seus amics