X

La UIB posa sobre el mapa el potencial de Palma per a una mobilitat saludable

L'estudi compara la capital balear amb Barcelona, València i Granada a partir de 57 variables

09/12/2023

La UIB posa sobre el mapa el potencial de Palma per a una mobilitat saludable

La meitat de Palma ja és una “ciutat dels 15 minuts”. Es tracta d’un concepte urbanístic recent que promou una mobilitat més saludable. Un equip de la UIB ha posat sobre el mapa els barris on és més factible fer les activitats quotidianes sense cotxe. En comparació amb altres ciutats de la Península, però, la capital balear queda enrere.

Anar a comprar, a la feina, al metge, al cinema o deixar els infants a l’escoleta i poder-ho fer a peu, a menys de quinze minuts de casa; és la gran aposta d’un corrent d’urbanistes que, els darrers anys, ha desenvolupat el concepte de “ciutat dels quinze minuts”. Els seus defensors asseguren que avançar cap a aquest model suposa grans beneficis per a la salut. ” Tots aquests factors avaluen una salut física com podria ser la salut cardiovascular, però tambe la salut mental perquè afavoreix la interacció entre persones, és a dir, sortir a comprar en el teu entorn pròxim, fer vida de barri, i això el que augmenta és aquesta interacció interpersonal i, finalment, també, la salut mental, assenyala Antoni Colom, investigador postdoctoral Margalida Comas del Grup de Recerca, Mobilitat i Territori de la UIB.

El centre de Palma s’ajusta perfectament a aquest model, però a mesura que ens anam allunyant del centre es fa més palesa la dificultat de viure sense cotxe. Barris com Son Vida, d’alt nivell adquisitiu, o com Son Ferriol o Establiments, desconnectats de la trama urbana, són dos exemples clars. Tampoc responen del tot a aquest model zones turístiques com Cala Major o Platja de Palma. “Moltes vegades, aquests índexs que treballam es confronten amb la densitat turística perquè, per exemple, les destinacions es dediquen més al turisme que a la gent local i, potser, hi ha manca d’establiments quotidians com fruiteries o fleques”, assenyala Colom.

La UIB és una de les quatre universitats que ha participat en l’elaboració de l’Atles per a la mobilitat activa que compara el potencial de quatre ciutats espanyoles. Granada, València i Barcelona treuen una millor puntuació que Palma. L’estudi s’ha fet a partir de la comparació de 57 variables que reflecteixen les densitats urbanes, els espais verds o la “pedabilitat”, entre d’altres. Tots ells es poden consultar a la pàgina web del projecte.

09/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris