X

La Unió Europea no preveu prioritzar cap regió en el procés de vacunació

La intenció és que el 70% de la població estigui vacunada a principi d'estiu

16/02/2021

La Unió Europea no preveu prioritzar cap regió en el procés de vacunació

La Unió Europea farà tot el possible perquè el 70% de la població estigui vacunada contra la COVID-19 a principi d’estiu. Així ho ha assegurat el secretari d’Estat de la Unió Europea, Juan González-Barba, després de reunir-se amb el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes i la Consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez.

Els membres del Govern de les Balears han demanat al secretari d’Estat ajuda per accelerar el procés de vacunació i un impuls al reconeixement de les Balears com a territori insular amb avantatges fiscals, per tal d’ajudar a la recuperació econòmica. González-Barba, que demà serà a Menorca, ha advertit que la unió Europea no preveu que cap regió sigui prioritària en el procés d’immunització. “Ara com ara, el pla europeu, i el pla espanyol per tant, és que es procedeixi d’una manera homogènia” en funció del risc sanitari dels diferents grups de població, ha explicat González-Barba.

“És important des del punt de vista europeu que no hi hagi, per dir-ho així, competència quant a qui adquireix més o menys immunitat en funció de les activitats econòmiques que tingui”, ha declarat el secretari d’Estat.

Ha apuntat també que és necessari considerar que la immunització per sobre de la mitjana d’una regió turística com Balears no tindria l’efecte que es persegueix si la vacunació no fos també elevada als països d’origen dels visitants.

González-Barba ha declarat que, encara que no cal descartar més retards, “es farà el possible perquè es compleixin les previsions europees” que la majoria de la població estigui vacunada quan arribi l’estiu. “Esperem que el coll de botella que hi ha hagut se solucioni en les pròximes setmanes” i que els països de la UE rebin tantes vacunes que el seu problema sigui administrar-les amb suficient agilitat.

“Es pot encara arribar al percentatge que es vol”, ha insistit el secretari d’Estat en al·lusió a l’objectiu d’aconseguir un 70% de la ciutadania vacunada a l’estiu.

En la seva visita a Balears, que ha iniciat aquest dimarts a Mallorca i continuarà aquest dimecres a Menorca, González-Barba ha tractat amb les autoritats balears les possibilitats que la Unió Europea prengui “plena consciència” del “desavantatge” que representa la insularitat i adopti mesures per a compensar-la.

Ha indicat que el Govern treballarà per a “veure de quina manera es pot impulsar un estatut específic que tingui en compte el factor d’insularitat”.

La consellera d’Hisenda ha assenyalat que l'”especial vulnerabilitat” de les illes de la Mediterrània requereix d’un “tractament específic” per part de la Unió Europea, com va aprovar a l’octubre el Comitè de les Regions.

Rosario Sánchez També ha demanat el “suport” del Govern perquè la UE ampliï el límit de 200.000 euros en tres anys a les ajudes a les empreses pel transport de mercaderies.

“Sortim especialment colpejats d’aquesta pandèmia pel nostre model econòmic”, ha agregat el vicepresident Yllanes, qui s’ha mostrat convençut que “les vacunes arribaran a bastament” per a afrontar amb garanties la temporada turística.

16/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris