X

La Unió Europea pacta la primera llei contra la violència masclista

Però el concepte de violació és el gran escull a superar i divideix Europa

11/02/2024

Redacció

Europa ha pactat la primera llei contra la violència masclista, dividida pel concepte de violació. La directiva arriba després de mesos de negociació i a només quatre mesos de les eleccions europees, on es preveu un ascens de la ultradreta. La norma obliga els països a garantir l’atenció a dones que han patit violència de gènere; reconeix els seus fillscom a víctimes directes; i prohibeix diferents formes de violència contra les dones, com la mutilació genital femenina, el matrimoni forçat o la difusió d’imatges per xarxes.

Però el concepte de violació és el gran escull a superar i divideix Europa. 14 Estats membres han bloquejat la definició de violació basada en el consentiment, tot i que la majoria han ratificat el Conveni d’Istanbul. És el cas, per exemple, de Bulgària, Hongria, França i Alemanya. El Consell de la Unió Europea, darrera pota de la negociació, deixa fora el consentiment perquè entén que és una competència nacional. La norma europea no afectarà Espanya perquè la llei del només sí és sí blinda el consentiment sexual.

El judici a Dani Alves és dels primers casos mediàtics on s’apliquen els canvis de la llei del només sí és sí. L’acusat ha de provar no només el consentiment, que sempre ha recollit la legislació, sinó que va ser afirmatiu i exprés. També evita demanar a la víctima sobre la seva intimitat sexual i protegeix la seva identitat. Uns canvis legislatius, però també socials, per evitar qüestionar les víctimes.

El consentiment, però, ha dividit Europa. La primera llei que pacta la UE contra la violència de gènere no inclou una definició comuna de violació.

La directiva preveu 5 anys per revisar la llei i modificar-la. De moment, obliga els països a garantir l’atenció a dones que han patit violència de gènere; reconeix els seus fills com a víctimes; i prohibeix diferents formes de violència contra les dones.

En l’horitzó, unes eleccions europees d’aquí a quatre mesos on el repte, diuen, és frenar la ultradreta.

11/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris