X

La vacunació conjunta de la grip i la Covid-19 començarà previsiblement a les Balears la segona quinzena d’octubre

El Ministeri recomana immunitzar als nins contra la grip infantil i contra el VRS. De moment, encara no es pot demanar cita

13/09/2023

La vacunació conjunta de la grip i la Covid-19 començarà previsiblement a les Balears la segona quinzena d’octubre

Imatge d'arxiu.

Redacció

La vacunació conjunta de la grip i la Covid-19 començarà previsiblement a les Balears la segona quinzena d’octubre. Recordam que enguany s’afegeix al calendari d’infantil la immunització contra la grip per infants sans de 6 mesos a 5 anys. La Comissió de Salut Pública ha acordat encetar de manera genèrica a l’Estat espanyol la campanya a final de setembre. Però cada comunitat autònoma pot elegir si vol començar aquest mes o més endavant, tal com es farà a les Illes.

Tot i que encara no hi ha una data concreta, segons la Conselleria de Salut, la segona quinzena del mes que ve es començaria a vacunar les persones grans, i es planteja que una setmana abans es puguin vacunar les persones més vulnerables, és a dir, els usuaris de residències de gent gran i sanitaris. La Comissió de Salut Pública ha pautat que serà suficient amb una dosi per rebre la immunització, excepte un col·lectiu específic que, pel seu risc, no pot rebre de cop la immunització.

A més, els fumadors s’inclouran com a persones de risc. Està previst que el Ministeri de Sanitat publiqui un seguit de recomanacions amb els diferents col·lectius que podran rebre la dosi i, més endavant, el Govern de les Illes anunciarà el dia exacte d’inici de la campanya i el procés que seguiran. De moment, encara no es pot demanar cita.

Així mateix, les persones més vulnerables i les que viuen a residències en seran les primeres. La vacuna de la grip està també indicada per a les persones més grans de 60 anys, les que estan en condició de risc, dones embarassades i personal sanitari i sociosanitari. Enguany, es recomana també la vacunació a infants d’entre 6 mesos i 4 anys amb 11 mesos. A partir dels 2 anys es canviarà la injecció per la vacuna intranasal.

Això, quan en les darreres setmanes s’ha detectat un lleuger increment de casos de covid, que, segons el Ministeri, s’està estabilitzant. La taxa ronda els 130 casos per cada 100.000 habitants a Atenció Primària, i 3 casos per 100.000 habitants requereixen hospitalització. La Comissió de Salut Pública recomana també la immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS), causant de la bronquiolitis als bebès de risc: prematurs de manco de 35 setmanes amb immunodepressió severa, amb síndrome de Down o en cures pal·liatives; i als infants de fins a 6 mesos.

Les Balears rebran 266.000 dosis contra la grip i un nombre semblant de vacunes contra la Covid-19. Aquesta serà ja la cinquena dosi. La variant actual encara és l’Òmicron, però el subllinatge dominant ara és el XBB1.5, que té més capacitat de transmissió que les seves antecessores, però no és més virulent. La campanya es farà als centres de salut i s’haurà de demanar cita prèvia.

13/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris