X

La vespa asiàtica, a una passa de ser erradicada de Mallorca

No es troba cap niu d'aquesta espècie invasora des de juny de 2018

02/05/2020

La vespa asiàtica, a una passa de ser erradicada de Mallorca

Les Illes són el primer indret del món on s’ha aconseguit fer desaparèixer la vespa asiàtica. Si bé encara s’ha d’esperar un temps prudencial per certificar-ne l’erradicació total i absoluta, en tot el 2019 no es va trobar cap exemplar de vespa obrera a Mallorca. La tasca conjunta de la doctora Mar Leza, el COFIB i la col·laboració ciutadana n’ha estat la clau.

Era l’any 2015 quan a la Serra de Tramuntana sentíem a parlar de la vespa asiàtica. Era una espècie invasora, que destruïa les abelles i altres elements de l’ecosistema. Cinc anys més tard, som a les portes de dir que aquesta espècie forana s’ha erradicat. Seria el primer lloc del món on ho podrien dir. Però, per què eren tan perjudicials?

La doctora en Biologia Mar Leza és una eminència en l’estudi de la vespa i les abelles. Ella i el seu equip a la UIB han estat una peça clau, ben igual que el personal del COFIB en l’erradicació d’aquesta espècie. Des d’Eivissa, Víctor Colomar relata com ha estat aquesta lluita contra la vespa asiàtica.

Si el 2015 se’n va trobar 1 niu, el 2016 ja n’hi havia 9, i el 2017, 20. Però tant, l’any 2018 com el 2019 no se’n va trobar cap niu. La darrera vespa es va localitzar a una trampa el juny de 2018. Per poder-ne declarar l’espècie oficialment erradicada han de passar 2 anys, així que estam a punt d’arribar-hi. Així i tot, tant Leza com Colomar no abaixen la guàrdia.

Si va venir una vegada, la vespa por tornar. Per això, els experts demanen que continuï la col·laboració ciutadana, que també ha estat clau per detectar-ne els casos tots aquests anys.

02/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris