X

La Via Làctia dins l’embassament de Cúber

28/05/2018

La Via Làctia dins l’embassament de Cúber

Imatges del programa 'Méteo, Temps i Natura d'IB3 Televisió.

Les càmeres de ‘Méteo, Temps i Natura‘ d’IB3 Televisió han gravat el cel de les Illes Balears vist des de l’embassament de Cúber, al bessó de la serra de Tramuntana. Al cel, res s’està quiet tret de l’Estel del nord, pel fet fortuït que l’eix de rotació terrestre apunta gairebé directe cap a ell pel seu extrem nord. La resta d’objectes, sotmesos a la perspectiva de la rotació, es mou d’est a oest, mentre que la nostra òrbita al voltant del sol ens permet contemplar constel·lacions diferents en funció de l’estació.

Les muntanyes de la Serra ofereixen, a més, un lloc allunyat del pitjor enemic del cel nocturn: la contaminació lumínica. El cel, ja no és fosc. Fa menys de 100 anys que qualsevol observador hagués pogut contemplar, des de qualsevol punt de les Illes, la Via Làctia. Ara, centenars de milers de Balears no poden gaudir d’aquesta experiència. Lluny de les grans ciutats i zones turístiques, sí que és possible, encara, observar planetes, estels i el seu moviment. Fins i tot, quan els niguls ho permeten, contemplar els estels reflectits sobre l’aigua mansa de l’embassament.

Encara que les nits són més curtes que a l’hivern, la temperatura suau de la primavera convida a contemplar el cel nocturn. Les muntanyes són sempre una bona opció. La visibilitat millora amb l’altura i el cel és més net. Això és degut al fet que la majoria de les partícules que enterboleixen el cel, com ara pols, fum o contaminants, es concentren a les parts baixes de l’atmosfera. La humitat atmosfèrica, si és elevada, també redueix la visibilitat, sobretot quan ronda el 70-80%. A les muntanyes però, sol ser més baixa que a la costa, i per tant s’evita la presència de calitja, que resta brillantor als objectes i dificulta l’observació.

 
 L’espectacle de la sortida del sol des de l’embassament de Cúber

28/05/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris