societat

La universalitat de la violència masclista

L'ONU calcula que, almanco, una de cada tres dones pateix violència física i sexual

//Europapress


A Mèxic, milers de joves són assassinades. Allà, és  on va sorgir el terme ‘feminicidi’ per mirar de posar nom als assassinats, massius, constants, de dones: deu cada dia, una xifra inassumible que les dades oficials rebaixen. A Bélgica, per exemple, el govern no publica dades de violència masclista. Tampoc ho fa Hongria. Grècia s’hi acaba de posar, Rússia no té llei específica sobre violència de gènere, mentre el govern d’Àustria no contempla ni el concepte de feminicidi. Tot plegat confirma que el problema és general, però el tractament, el plantejament, no. Meritxell Esquirol, doctora en comunicació social i feminismes, assegura: “les violències masclistes responen a un patró masclista generat pel propi patriarcat”.

A Egipte, per exemple, 9 influencers han estat acusades de ‘violar principis familiars’ per ballar al Tik Tok. És a l’Àfrica Subsahariana, també al Sud d’Àsia i a les Illes del Pacífic, on es registren els percentatges més elevats de maltractament, parlam d’entre un 33 i un 50%. Les xifres dels països americans són inferiors, al voltant d’un 25, molt semblants a les del nord d’Europa, on països com Finlàndia, un dels de major igualtat de gènere, té en la violència masclista un dels seus grans problemes. Gairebé una de cada tres dones denuncia haver estat víctima d’aquest tipus de violència. Als països del sud, el percentatge, un 16%, es registra al sud del continent. I és que adverteix Meritxell Esquirol que no ens hem de deixar endur pels perjudicis.

Caterina Canyelles, doctora en antropologia social i cultural, autora de ‘Masclisme i Cultura Jurídica’, afirma que hem de canviar la nostra visió com a societat. Ho han de fer els polítics, les institucions i, també, la justícia, que necessita mà de metge per detectar, i condemnar, la violència masclista. I és que la justícia és una baula imprescindible per a aturar un mecanisme pervers que continua qüestionant més la víctima que l’agressor. És necessari reconèixer, afrontar i assumir que els segles de patriarcat estan passant una factura inassumible contra la qual no basta dedicar dies mundials.


Escolta aquí la notícia completa d’IB3 Ràdio

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Una nina de 9 anys resulta ferida greu per arma de foc a Llucmajor

El succeït ha estat accidental, i la menor roman ingressada a l'Àrea de Pediatria de Son Espases

Primera jornada de vacunació sense cita prèvia als centres de salut de Menorca: 114 dosis administrades

Entre les persones que han rebut la vacuna, a més d'alguns residents, la majoria eren treballadors desplaçats a l'illa

Es redueix a 70 la velocitat permesa a la MA13 d’entrada a sa Pobla

Sevillano ha presentat també un nou projecte d'un carril per a vianants i bicicletes entre sa Pobla i Crestatx

“Feim feina cada dia, i a Mallorca no tenim família. Gràcies a Hadas, el nin està a un lloc segur durant unes hores”

Tècnics i voluntaris d'aquesta entitat atenen 60 al·lots al seu local de Palma. Hi juguen i estudien, i també hi...