X

La volta a Mallorca en llaüt de 1899 arriba a la Biblioteca del Parlament Europeu

El llibre, elaborat per Sebastià Adrover, conté la crònica d'aquella travessa feta per un grup d'amics santanyiners

02/10/2023

La volta a Mallorca en llaüt de 1899 arriba a la Biblioteca del Parlament Europeu

Al fons de la Biblioteca del Parlament Europeu s’hi acaba d’afegir un llibre únic: ‘Diari de l’expedició santanyinera al voltant de Mallorca, 1899’. Elaborat per Sebastià Adrover, conté la crònica escrita per un dels expedicionaris d’aquell llaüt, Miquel Clar. És el testimoni escrit d’una travessa que van fer un grup d’amics santanyiners per a gaudi de tots ells l’any 1899.

El llibre conté la crònica feta per Miquel Clar i altres documents de l’expedició. “Els expedicionaris a tots els llocs on arribaven eren súper ben rebuts”, explica Adrover. “Els obrien les portes, els convidaven a beure, els feien seure… una Mallorca tan diferent!”.

Un dels col·laboradors del llibre és Jaume Ferrando, que valora especialment que passi a formar part del fons bibliogràfic del Parlament Europeu: “Una Europa que està construïda damunt grans esdeveniments, però també damunt les persones i els fets senzills, com és aquest cas”.

“Estam davant el darrer manuscrit de viatges del prolífic segle XIX en literatura de viatges”, afegeix Adrover. “I té la singularitat que està basat en l’autoctonisme. Ja no és un anglès, un alemany, un francès o un austríac que parla de Mallorca, sinó que és un català de Mallorca, concretament un llombarder, que ens parla de l’illa i la seva gent“.

Ferrando resumeix també el valor de l’obra: “És una representació del que era el paisatge de Mallorca, la seva gent, la manera de navegar d’aquell temps, paraules marineres que hem oblidat, hem substituït o estan en desús…”.

L’il·lustrador Llorenç Garrit ha donat també a la Biblioteca Europea la col·lecció de litografies fetes per al llibre. Un llibre que també inclou el pròleg de la reneboda de l’autor de la crònica, Margalida Maria Clar; textos de Jaume Ferrando, Teodor Suau i Sebastià Vidal, i un receptari de Tomeu Arbona basat en el llistat d’avituallament de l’expedició.

Tot aquest llegat ara dorm també al cor d’Europa.

02/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Jaime antonio clar pons 03/10/2023

    Ma parex una asperiancia fantastica
    Molt bon traball !!