Preveuen que l'estiu que ve ja funcioni un col·lector per a acumular l'aigua de pluja i evitar el seu abocament directe a la mar
/EFE
69Un informe de la Fiscalia de Medi Ambient i estudis científics de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) i un altre de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME) constaten que els abocaments d’aigües residuals sense depurar o amb depuració deficient estan contaminant per sobre dels límits legals l’aigua, els organismes vius i el substrat de la badia de Palma. A instàncies del jutjat d’instrucció 12 de Palma, que des de 2018 investiga la presumpta contaminació il·legal dels abocaments d’aigües gestionats per l’empresa pública municipal Emaya, el ministeri públic i els dos instituts estatals han estudiat l’impacte de les aigües residuals de Palma, Marratxí, Bunyola i Esporles sobre la badia.
El jutjat va sol·licitar un informe de la Fiscalia que inclou dades aportades per Emaya i la Conselleria de Medi Ambient del Govern i comprovacions del Seprona. També va encarregar un informe específic sobre la degradació de l’ecosistema marí, amb especial atenció al deteriorament de la posidònia i un altre relatiu a l’acumulació de contaminants en el llit subaquàtic, centrat en els metalls pesants. La Fiscalia va comprovar que la xarxa de bombament, depuració i abocament d’aigües residuals de la capital balear i el seu entorn és “un sistema obsolet”, dissenyat per a 250.000 habitants, que no pot fer front a una població real de gairebé 450.000 a l’hivern i 800.000 en la temporada turística.
A més, la xarxa d’aigües pluvials està unida a la residual i la seva capacitat és insuficient. De fet, “pràcticament per qualsevol episodi de pluja el sistema es desborda” i la mescla de pluvials i aigües residuals que les dues plantes depuradores no tenen capacitat d’assumir s’aboquen sense control a la badia de Palma, tant pels sobreeixidors de superfície costaners com pels submarins d’Es Baluard, es Portitxol i es Torrent Gros. De 2003 a 2018 es van produir una mitjana de 78 episodis com aquests cada any.
El ministeri públic recull en el seu informe que l’abocament a la mar per l’emissari d’aigües depurades, tal com es realitza des de fa mig segle, manca de la preceptiva autorització del Govern perquè incompleix la normativa estatal sobre tractament d’aigües residuals. El jutjat que investiga possibles responsabilitats penals dels responsables durant dècades d’aquesta situació va requerir a l’IEO que analitzés en quina mesura ha resultat afectada la Posidònia oceànica, la planta protegida més característica de la mar balear, pels abocaments d’aigües brutes o sense suficient depuració. “Existeix evidència més que suficient per a afirmar que els abocaments d’aigües residuals dels emissaris que aboquen a la badia de Palma estan implicats en la profunda deterioració mostrada per l’hàbitat en la zona d’estudi”, afirmen els científics autors de l’estudi. Els científics de l’IEO reclamen mesures urgents per a frenar la degradació de la posidònia a la badia de Palma, afectada en major o menor grau en tota l’àrea des de cala Portals Vells fins a Cap Blanc i que està danyada de manera greu al voltant dels sobreeixidors d’aigües urbanes.
El tercer estudi que va encarregar el jutjat es refereix a la possible contaminació dels sediments marins i va ser realitzat pel IGME, que es va centrar en la presència de metalls pesants, indicadors rellevants de la deterioració mediambiental i elements, en algun cas, d’alta toxicitat. L’organisme científic estatal va trobar en el llit marí de l’entorn on evacuen els sobreeixidors i l’emissari altes concentracions de tretze metalls pesants i va confirmar que, per la seva distribució geogràfica, resulta evident que el seu origen són els abocaments d’aigües residuals. Va registrar valors “extremadament elevats” en alguns punts de substàncies com el coure, zinc, plom i mercuri, recomana el cessament dels abocaments i el tractament de les zones més contaminades per a eliminar substàncies nocives.
El jutjat d’instrucció 12, que va obrir la recerca en 2018 després que la Gaseta Nàutica publiqués vídeos submarins que evidenciaven la brutícia dels abocaments dels emissaris, ha canviat des de llavors de titular en diverses ocasions i té pendent impulsar les actuacions sobre el cas. L’Ajuntament de Palma, el Govern balear i el Ministeri de Transició Ecològica han pactat la construcció d’una nova depuradora amb el doble de capacitat que estaria acabada en 2026 i el pròxim estiu està prevista la posada en funcionament d’un dipòsit i un col·lector per acumular l’aigua de pluja i evitar el seu abocament directe a la mar.