X

La DANA provoca 12 incidents lleus a Mallorca per vent i fortes pluges

A Eivissa, la Policia Local de Santa Eulària ha atès fins a nou incidències pel mal temps

13/09/2019

La DANA provoca 12 incidents lleus a Mallorca per vent i fortes pluges

Galilea

El mal temps i les pluges han provocat avui dematí fins a 12 incidències. Les més greus han estat la caiguda d’un arbre a la carretera Ma-10 de Sóller-Fornalutx, l’incendi per un llamp a Badia Gran, a Llucmajor, i inundacions a un carrer i a un habitatge al municipi d’ Andratx. A Eivissa, la Policia Local de Santa Eulària ha atès fins a nou incidències pel mal temps.

Una línia de tempestes s’ha organitzat al sud de Mallorca i ha provocat pluges intenses amb ràfegues de vent. L’AEMET ha activat l’alerta vermella a les 9h del matí i l’ha mantingut fins a les 10h30. La intensitat de les precipitacions ha estat elevada però les quanitats són poc destacables.

També s’esperen precipitacions fortes a les Pitiüses que podrien superar fàcilment els 40-50 mm en una hora i acumulacions, segons alguns mapes, per sobre dels 100-150 mm. A més mala mar i vent. A Mallorca també s’esperen al Sud i al Ponent.

A les 9 h del matí ENAIRE ha informat que la situació era complicada a l’illa i que no s’acceptava trànsit cap a l’aeroport de Mallorca. Les arribades s’han reiniciat devers les 10.10 h  del matí i les sortides ho han fet a les 10.40 h. Per aquest motiu, al voltant d’una vintena d’avions han estat donant voltes esperant poder aterrar a Palma.

L’Ajuntament de Palma ha decidit tancar l’accés als parcs infantils i zones verdes de la ciutat. El consistori ha explicat que els parcs romandran tancats fins que l’àrea de Parcs i Jardins pugui comprovar l’estat dels arbres. D’altra banda, les platges de Can Pere Antoni, Cala Major, Ciutat Jardí i Cala Estància també s’han hagut de tancar.

La DANA

Aquesta DANA (Depressió Aïllada a Nivells Alts) encara continua ben viva, tot i que de forma molt irregular a les nostres illes. La passada nit i matinada les precipitacions varen afectar les Pitiüses, amb els registres més elevats a Sant Joan de Labritja (96 mm), Es Codolar (80) o Sant Antoni de Portmany (73). D’altres valors entre els 20 i 60 mm, fent bons les previsions de precipitacions intenses en poques hores.

Durant el dia d’ahir la jornada va ser més aviat tranquil·la, amb pocs niguls en el cel i temperatures que s’han mogut entre els 25 i 29 ºC, concretament 29.2 ºC a Cap Blanc, a Llucmajor. El vent es va deixar sentir tot i que en cops màxims d’entre 60 i 70 km/h com els 70 km/h de la Serra d’Alfàbia, els 68 km/h de l’aeroport d’Eivissa o els 59 km/h de l’aeroport de Menorca.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) acumulacions per sobre dels 40 mm en una hora i segons alguns models meteorològics es podrien recollir fins a 150-200 mm en poques hores. No tots els mapes van en la mateixa línia però aquesta possibilitat existeix.

Tanmateix a Mallorca, sobretot a la Serra de Tramuntana i al Ponent s’esperen precipitacions intenses superiors als 20 mm en una hora. L’avís estarà vigent des d’aquesta matinada fins al capvespre de demà. No ens oblidem de l’estat de la mar perquè continuarà molt alterada a les Pitiüses i també cap a Mallorca amb vents de gregal de fins a força 7 i àrees de forta maror a maregassa amb onades que oscil·larien entre els 2 i 3 metres d’altura.

A partir de dissabte la situació a l’arxipèlag seria menys inestable tot i que a Eivissa i Formentera i, a punts del sud de Mallorca, la situació atmosfèrica encara seria moguda, amb avisos grocs per mala mar i possibilitat de qualque ruixada. Xerrarem de temps més tranquil però no pas d’una situació de sol i calor, ens al contrari, temperatures a ratlla i creixement d’ennigulades.

De cara a la setmana vinent tot sembla indicar que iniciaríem la segona meitat de setembre amb una clara estabilització del temps i amb un augment progressiu de les temperatures que es consolidaria a partir de dilluns amb valors que superarien els 30 ºC. Fins aleshores, atenció al risc de ruixats i tempestes principalment a les Pitiüses.

13/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris