X

L’aigua torna a circular per la Síquia d’en Baster

Feia 60 anys que aquesta canalització no conduïa aigua

05/07/2019

L’aigua torna a circular per la Síquia d’en Baster

L’aigua torna a circular per la Síquia d’en Baster com feia fa 60 anys. Ja han finalitzat les obres de restauració d’un tram d’aquesta infraestructura hidràulica que proveïa al Monestir de la Real i que ara recupera la seva fisonomia original i la seva funcionalitat.

El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports ha conclòs aquestes obres que han tingut un cost de 41.290 euros, iniciades al gener de 2018 a la síquia catalogada com Bé d’Interès Cultural.

La Síquia d’en Baster neix a la font del mateix nom que, juntament amb la Font de la Vila, representa un dels sistemes hidràulics més importants de Mallorca.

Aquest conjunt hidràulic, que pertany a l’època islàmica i inclou una extensa xarxa de distribució d’aigua de més de 10 quilòmetres, proveeix aigua avui dia a gran part de l’Horta de Palma.

La major part de la síquia que transcorria per l’entramat urbà, ja no existeix actualment, però en la part rural dels municipis de Palma i Esporles es conserven la síquia, la font i alguns molins.

Per a conservar i protegir la Síquia d’en Baster, declarada BIC en 2005, la Direcció Insular de Patrimoni ha posat en marxa el projecte de restauració d’un ramal de 200 metres que antigament proveïa d’aigua el Monestir de la Real.

Els treballs han consistit en la reparació del mur sobre el qual discorre la síquia i la retirada dels tubs i formigó que hi havia en el seu interior. També s’ha realitzat una nova canalització amb tub enterrada, amb les corresponents connexions i la reparació del tram inicial al costat del camí.

Tot amb l’objectiu de recuperar la fisonomia original de la infraestructura i permetre l’abocament d’aigua de nou al llit de la síquia, tal com fa 60 anys. Els nous tubs permeten, de nou, omplir els safaretjos i proveir el Monestir de la Real així com regar les terres que l’envolten.

En els treballs ha participat la brigada de Patrimoni del Consell de Mallorca, amb 8 treballadors del programa “SOIB visibles 2018″, finançat pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. Concretament han treballat un peó restaurador picapedrer, un mestre d’obra, tres oficials de primera, restauradors picapedrers i tres oficials de segona restauradors picapedrers.

Les obres de restauració estan pràcticament acabades, només queda dur a terme algunes actuacions sobre el terreny: rebaixar en altura una arqueta, finalitzar les reparacions en el safareig de la Real i col·locar una tela antiherbes per a impedir el creixement d’herbes i arbustos en els laterals de la síquia.

05/07/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris