X

L’ajuda per a transportistes es redueix a 5 cèntims en plena alça dels carburants

El sector demana que es torni a aplicar la bonificació de 20 cèntims, però de moment el descompte acaba enguany

01/10/2023

L’ajuda per a transportistes es redueix a 5 cèntims en plena alça dels carburants

Redacció

El descompte en el combustible pels transportistes professionals baixa des d’aquest diumenge de 10 a 5 cèntims per litre en un moment complicat, quan els carburants fa dotze setmanes que registren increments en el preu i estan per damunt dels valors que registraven abans de la guerra d’Ucraïna. El descompte de 5 cèntims estarà vigent fins a finals d’any, i el que passarà després encara es desconeix.

Davant aquesta situació, els transportistes han demanat al Govern espanyol que actuï davant el que consideren una pujada “desproporcionada” dels preus dels combustibles i recuperi el descompte de 20 cèntims per litre. No obstant això, aquesta petició sembla complicada de complir. L’ajuda de 20 cèntims per litre de combustible va entrar en vigor l’abril de l’any passat per a tota la població, com una mesura del Govern de Pedro Sánchez perquè la ciutadania pogués fer front a l’increment dels preus a causa de la guerra d’Ucraïna. Llavors, 15 cèntims els aportava l’Estat; i els altres 5, les petrolieres, que van oferir una altra rebaixa addicional de 10 cèntims. La mesura va estar vigent fins a gener, quan la bonificació va passar a aplicar-se només al transport professional.

Inicialment, es van mantenir els 20 cèntims, però a l’abril es van reduir a 10 cèntims i, a partir d’aquest primer d’octubre, a cinc cèntims, que desapareixeran des del primer de gener si el Govern no aprova cap pròrroga més. I tot això amb els preus dels carburants a l’alça. Ara mateix, el preu de la gasolina és el més car que es registra des de mitjan juliol de 2022, quan va aconseguir els 1,75 euros per litre. Per part seva, el gasoil registra el preu més alt des de l’última setmana de gener de 2023, quan va superar els 1,7 euros. Des de començaments d’any, tots dos carburants s’han incrementat un 27% i un 15,5%, respectivament.

El sector recorda que l’Executiu es va comprometre a revisar la bonificació si la situació s’agreujava, escenari que ja s’està produint, tal com assenyala la confederació. Però la Plataforma Nacional de Defensa del sector del Transport va més enllà i aquest mes ha convocat una assemblea per definir les seves línies d’actuació: no volen ajudes ni subvencions, sinó que s’efectuïn els compromisos del Govern amb el seu sector i que, de manera estructural, no tornin a perdre diners per transportar mercaderies.

01/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris