X

Palma vol habilitar ‘pisos contenidor’ per fer front a l’emergència en habitatge

Es finançaran a partir de la venda de solars públics, entre els quals alguns del barri de Son Vida, on només es poden construir xalets

09/02/2023

Palma vol habilitar ‘pisos contenidor’ per fer front a l’emergència en habitatge

Els pisos a partir de contenidors habilitats com habitatge ja s'han fet servir a Barcelona per fer front a l'emergència en habitatge. / AJUNTAMENT DE BARCELONA

22

Són uns tipus d’allotjaments que ja s’estan desenvolupant a la ciutat de Barcelona, muntats a partir de contenidors marítims reciclats i que es munten en poc temps i pocs doblers. L’Ajuntament de Palma ha informat a IB3 Notícies que té previst emprar-los per fer front a la falta d’habitatge a Ciutat.

“Es posa un contenidor devora l’altre i s’elimina la paret central per tenir, amb dos contenidors de 2,30 metres, una habitació del doble, de 4,60. Compliríem perfectament la normativa d’habilitat i tendriem un disseny d’un habitatge o allotjament còmode”, explica la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol.

Serien uns habitatges temporals pensats per a col·lectius que tenen dificultats per accedir a un habitatge digne: joves, persones grans, dones víctimes de la violència masclista que necessiten sortir de la casa que comparteixen amb l’agressor maltractador i persones que passen per dificultats econòmiques. Cort assegura que la normativa urbanística ho permet.

Finançats amb solars de Son Vida

I com es pagaran aquests pisos d’emergència pels veïnats de Palma més vulnerables davant l’encarit mercat immobiliari? Doncs a partir de la venda de solars a altres barris, entre els quals el tradicionalment més car de la Ciutat: Son Vida. Són terrenys on es poden construir xalets i, per això, sense interès públic, segons la política de Més per Mallorca.

“Els doblers que ingressem els volem destinar a comprar habitatges que ja existeixen a Ciutat, a diferents barris, per ampliar el parc públic d’habitatge… I una altra part d’aquests doblers que ingressem seran per construir habitatge nou… I volem que alguns d’aquests nous habitatges siguin construïts a partir d’aquesta metodologia, d’aquesta línia de feina, que ens sembla una via molt interessant”, diu Truyol.

La regidora espera poder posar en marxa aquest projecte l’any que ve, després de vendre dels solars. La intenció és aixecar-los en solars públics i que tenguin espais i serveis comuns per crear comunitat. També pròxims a serveis públics, com escoles i centres sanitaris.

Reaccions

La Plataforma d’Afectades per les Hipoteques de Mallorca (PAH), veu amb bons ulls la creació dels pisos contenidors com a solució per les persones grans i joves, però no per a les famílies amb un parell d’infants. La seva portaveu, Àngela Pons, a més es mostra crítica amb com la Conselleria d’Habitatge està gestionant els pisos dels grans tenidors: “Aquests habitatges serien una solució molt bona per a moltes famílies, però la seva expropiació és massa lenta”. Pons també dona un cop d’atenció als propietaris dels pisos de lloguer. “Hi ha propietaris que no declaren els seus ingressos davant l’Agència Tributària i això provoca que els llogaters no puguin demanar ajudes. En canvi, els propietaris estan cobrant cada mes entre 900 i 1.000 euros cada mes”.

Altres models

De moment, ni la conselleria d’Habitatge ni l’Ajuntament d’Eivissa -on hi ha una destacada necessitat de pisos socials- no es plantegen implantar el model de pisos contenidor. L’aposta de l’Executiu de Francina Armengol és per fer créixer el parc públic d’habitatge de les Illes a través de les promocions que fa l’Institut Balear de l’Habitatge. Segons Habitatge, hi ha altres línies de feina, com és la compra d’habitatges a través d’operacions de tempteig i retracte i la cessió temporal d’habitatges per part de grans tenidors.

09/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT