Estava coberta per cotula, una planta invasora d'origen sud-africà
12El Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha constatat l’èxit de l’erradicació de la planta invasora cotula que s’havia estès a més d’una hectàrea d’extensió del Parc Natural de l’Albufera de Mallorca. Es va començar a fer-hi feina l’any 2020 en el marc del projecte ‘Prats Nets d’Invasores’. Fa dos anys varen cobrir una superfície de 1450 m² amb un plàstic negre a la zona des Ras de l’Albufera. Des d’aquell moment i fins ara, s’inhibí el creixement de la planta i amb la calor moriren tant les restes de plantes com de llavors. Una vegada transcorregut aquest temps, dos anys, s’ha retirat el plàstic constatant que la planta no ha tornat a germinar a les zones que han quedat cobertes.
La Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat ha aportat al projecte 272.620 € per dur a terme tasques de control d’invasores a zones humides pel període 2021-2024, i en la qual s’inclouen, entre d’altres, actuacions a la zona envaïda per cotula a l’Albufera. Les feines se centraran en la crema de la planta en els nuclis on ha tornat a sortir i a les zones que no varen quedar cobertes. S’aprofitaran les hores de més calor per afavorir una combustió més efectiva i quan hi hagi flors, ja que el contingut d’aigua de les fulles és un poc més baix.
L’espècie Cotula coronopifolia és una planta originària de Sud-àfrica, concretament de la regió del Cap, on habita els marges d’aiguamolls i llacunes temporals des dels 0 fins als 900 metres per sobre del nivell del mar. Actualment, té una distribució cosmopolita a causa de l’activitat humana, emprada com a planta ornamental i de manera accidental: ús de barreges de llavors contaminades amb aquesta espècie, transport de mercaderies, transport de les llavors a través del pèl del bestiar o les plomes de les aus i a través de la femta de les aus.
L'accidentat va ser evacuat amb traumatisme cranial i possible fractura de vèrtebres