ECONOMIA

L’alta població turística a Balears i Canàries fa caure l’estalvi de llum a tot l’Estat

Després d'una setmana d'entrar en vigor el decret de mesures d'estalvi energètic, la demana d'electricitat a tot l'Estat ha davallat un 3,7 %


La demanda elèctrica a la Península ha disminuït un 3,9 % entre la primera i la segona setmana d’agost, després d’entrar les mesures del decret d’estalvi energètic. No obstant, a l’hora de sumar els registres de Balears i Canàries la demanda cau al 3,7 %. Aquesta manca d’estalvi es deu en gran mesura a l’afluència de població turística flotants als dos arxipèlags sumat a l’onada de calor.

Així ho ha afirmat la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Energètica, en la roda de premsa, a Maó, sobre el balanç de la primera setmana d’entrar en vigor el pla energètic. La ministra considera que els sistemes extrapeninsulars ‘necessiten un procés d’adequació a una nova realitat energètica’ i ha recordat que el govern espanyol ha creat un comissionat específic per a promoure’l, amb fortes inversions, per l”aposta important d’aquest Govern d’aconseguir illes cent per cent renovables a Canàries i Balears’.

Sobre aquesta transformació, ha explicat que consisteix en el fet que, en presència de molta generació distribuïda es pugui donar seguretat al sistema i anar reduint la presència de combustibles fòssils, alguna cosa que “requereix una accelerada notable”.

Davalla un 3,7% la demanda elèctrica

Segons la ministra, aquestes xifres, ‘encara preliminars’, es deu ‘a la major sensibilitat de llars i empreses respecte a l’ús responsable de l’energia’ arrossegat per les mesures del decret aprovat pel govern espanyol ‘que demana una reducció de la temperatura del termòstat per a refrigerar i l’apagat de l’enllumenat dels aparadors i edificis públics desocupats a partir de les 22 hores’. També ha qualificat aquest descens com ‘una reducció important en plena onada de calor’.

Que la reducció de la demanda elèctrica s’hagi produït en plena onada de calor, segons Ribera posa de manifest “la sensibilitat dels espanyols en un context complicat en el qual cada dia es van apuntalant dades de cara a la tardor i a l’hivern en la resta de països europeus, que apliquen mesures semblants” i l’efecte de solidaritat amb Europa.

“Solament complint amb aquest compromís de solidaritat voluntària en aquests primers mesos, estarem en condicions d’afrontar de manera unitat la resposta al xantatge energètic de Vladimir Putin”, ha advertit.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |