X

S’inicia l’alto el foc temporal a la Franja de Gaza amb l’alliberament avui capvespre dels primers ostatges

De moment no ha transcendit el nombre de presoners palestins en presons israelianes que seran alliberats

23/11/2023

S’inicia l’alto el foc temporal a la Franja de Gaza amb l’alliberament avui capvespre dels primers ostatges

EFE/EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

L’alto el foc a la Franja de Gaza començarà finalment aquest divendres a partir e les 07.00 hores (hora palestina) i els primer ostatges seran alliberats a partir de les 16.00 hores (hora palestina). Així ho ha confirmat el Ministeri d’Exteriors de Qatar, que també ha anunciat que seran alliberats 13 dones i nins ostatges en mans del grup islamista. La treva durarà quatre dies, segons el portaveu d’Exteriors de Qatar, Majed al Ansar. Aquesta llista d’ostatges que seran alliberats ha estat lliurada avui mateix al Mosad, el servei d’Intel·ligència israelià, i a Hamàs “per a facilitar la implementació del tracte”, que preveu l’alliberament de 50 captius a Gaza durant els quatre dies de treva. D’altra banda, Al Ansari ha indicat que no pot revelar el nombre de presoners palestins en presons israelianes que seran alliberats, segons estipula el pacte, cosa que també tindrà lloc el divendres a partir de les 16.00 hores de Gaza, ha informat.

Mentrestant, avui Israel ha continuat atacant i bombardejant l’enclavament i manté el cèrcol damunt els hospitals. El govern de Netanyahu ha dit que Hamàs no ha alliberat els ostatges com havia promès i que per això es retarda la treva. Per la seva banda, un responsable palestí ha informat que el retard en l’alliberament dels ostatges es deu a un malentès en les condicions de l’entrega.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha viatjat a Israel aquest dijous i ha demanat al seu homònim, Isaac Herzog, que el seu país compleixi amb el Dret Internacional en la seva resposta als atacs d’Hamàs i que pugui arribar ajuda humanitària a Gaza. Sánchez ha fet aquestes peticions durant la seva visita al país, en una gira que inclou també Palestina i Egipte. El president també es desplaçarà al kibutz que va ser atacat per Hamàs el passat 7 d’octubre.

Després de defensar que l’Autoritat Nacional Palestina es faci càrrec de Gaza, el president espanyol ha assegurat que la millor solució al conflicte és la coexistència dels dos estats, Israel i Palestina. “És la millor manera de derrotar al terrorisme i de garantir la seguretat a Israel”, ha afegit Sánchez, abans d’insistir en la seva proposta de convocar en uns mesos una conferència de pau que avanci en aquesta solució. El president també s’ha mostrat partidari de l’acord que ha de permetre l’alto el foc a canvi d’ostatges israelians i de l’alliberament de presos palestins.

El president israelià ha comentat que es viuen “hores crítiques” en espera del primer grup d’ostatges i que les famílies esperen la tornada a casa dels seus sers estimats. Però perquè es faci efectiu –ha dit– Israel necessita tenir la seguretat que Hamàs compleix els termes de l’acord.

D’altra banda, un grup de 30 hispano-palestins evacuats de Gaza viatgen avui a Espanya des d’Egipte i se sumen als 139 que van ser repatriats la setmana passada des del Caire. El grup ha sortit avui en dos vols regulars en direcció a Madrid i a Barcelona.

23/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT