societat

L’ametla i la garrova s’intercanvien els papers

Mentre la garrova es paga a un preu inusualment alt, l'envelliment dels arbres i la xylella fan baixar el preu de l'ametla més del 50%


Als ametlers enguany hi ha manco fruit. Es calcula que només se’n recolliran 500 tones. Això és aproximadament la meitat de la collita de l’any passat.

En la cooperativa de Fruits Secs de Binissalem ens n’expliquen els motius. El canvi climàtic i la xylella en són els principals responsables. Hi ha manco producció, però això no suposarà un augment de preu. Tot el contrari. Al Camp Mallorquí, a Consell, aquesta temporada, pagaran el quilo de bessó d’ametla entre 3,50 € i 4 €. Fa cinc anys el preu era de 9 €.

“Aquesta baixada tan grossa de preu és a causa de l’envelliment dels arbres i de la xylella, cosa que fa poc productius els cultius d’ametlers fets a la seca”, Alejandro Aristondo, gerent de la cooperativa Fruits Secs, a Binissalem.

“Hi ha zones de Mallorca on no surt a compte tomar les ametles, perquè l’ametlerar està molt envellit. I amb els preus tan baixos, no ho paga, haver de fer tanta de feina”, Aldo Castelli, gerent de Camp Mallorquí, cooperativa ubicada al polígon de Consell.

A partir d’això, l’ametlla i la garrova s’intercanvien els papers. La garrova es paga a un preu inusualment alt: 1,10 € el quilo. Fa cinc anys valia 30 cèntims. Però no saben quant de temps es mantindrà així. Independentment del preu, les Balears es mantenen, un any més, entre els màxims productors del món tant d’ametla com de garrova.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La botellada esclata a algunes ciutats d’Espanya

Fins i tot, hi ha hagut ferits per arma blanca a Madrid

La Policia Local assegura que s’aixequen més actes de droga de les que Sanitat pot assumir

Per aquest motiu, s'han anul·lat desenes d'actes de droga, ja que no arriben a temps les anàlisis

Les famílies demanen la flexibilització de l’ús de la mascareta en els espais oberts dels col·legis

Consideren que aquesta mesura no és coherent amb la normativa de l'ús de les mascaretes en els espais exteriors públics

Una dona, ferida greu després de caure d’una alçada de 12 metres al Salt des Freu

La víctima ha estat traslladada en ambulància fins a l'Hospital Universitari de Son Espases i s'ha activat el codi Politrauma