societat

L’ametla i la garrova s’intercanvien els papers

Mentre la garrova es paga a un preu inusualment alt, l'envelliment dels arbres i la xylella fan baixar el preu de l'ametla més del 50%


Als ametlers enguany hi ha manco fruit. Es calcula que només se’n recolliran 500 tones. Això és aproximadament la meitat de la collita de l’any passat.

En la cooperativa de Fruits Secs de Binissalem ens n’expliquen els motius. El canvi climàtic i la xylella en són els principals responsables. Hi ha manco producció, però això no suposarà un augment de preu. Tot el contrari. Al Camp Mallorquí, a Consell, aquesta temporada, pagaran el quilo de bessó d’ametla entre 3,50 € i 4 €. Fa cinc anys el preu era de 9 €.

“Aquesta baixada tan grossa de preu és a causa de l’envelliment dels arbres i de la xylella, cosa que fa poc productius els cultius d’ametlers fets a la seca”, Alejandro Aristondo, gerent de la cooperativa Fruits Secs, a Binissalem.

“Hi ha zones de Mallorca on no surt a compte tomar les ametles, perquè l’ametlerar està molt envellit. I amb els preus tan baixos, no ho paga, haver de fer tanta de feina”, Aldo Castelli, gerent de Camp Mallorquí, cooperativa ubicada al polígon de Consell.

A partir d’això, l’ametlla i la garrova s’intercanvien els papers. La garrova es paga a un preu inusualment alt: 1,10 € el quilo. Fa cinc anys valia 30 cèntims. Però no saben quant de temps es mantindrà així. Independentment del preu, les Balears es mantenen, un any més, entre els màxims productors del món tant d’ametla com de garrova.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

La percussió omple de ritme el centre d’Inca

Aquesta activitat posa en valor la importància de la música i els beneficis que pot generar la musicoteràpia en les persones

La Policia Local de Palma duu a terme 49 actuacions per lluitar contra els grafits

Enguany han duit a terme un total de 49 actuacions contra les pintades a Ciutat

Finalitza el Servei de Socorrisme a Santa Eulària des Riu

Acabava el dia 15 d'octubre, però s'ha prorrogat fins avui, després que el sector hoteler anunciés un repunt de reserves...

37 carreteres tallades per mor de la curs ciclista Mallorca 312

A la Mallorca 312 d'enguany hi han participat uns 4.500 ciclistes, la meitat que en l'anterior edició