35

L’Andratx cau amb el cap ben alt contra la Reial Societat (0-1)

Gran partit dels andritxols, que resisteixen durant una hora i després del gol dels bascos acaronen l'empat

06/12/2023

A una passa del miracle

El futbol és meravellós i, de vegades, injust. Perquè si és medís per l’esforç, hauria d’haver passat l’Andratx contra la Reial Societat. Els de José Contreras han plantat cara als d’Imanol, han fet gaudir Sa Plana i han fregat la proesa una altra vegada d’eliminar un rival de Champions, que no s’ha trobat còmode en cap moment sobre la gespa. El gol d’André Silva, a la segona part, no ha fet baixar els braços dels galls, sinó tot el contrari. Amb raça i esperit d’equip gran han cercat l’empat fins al final. Fins a la darrera jugada. I l’ha tengut a prop, molt a prop. Honor i glòria per a aquest equip acostumat a les gestes i, que ara, seguirà el seu camí a la Segona Federació.

Onzes de Contreras i Imanol

José Contreras ha introduït tres canvis respecte del darrer partit de lliga en què l’Andratx va guanyar per dos gols a un l’Espanyol B. CastedoIsma i Ramis han entrat a l’onze per Gallardo, Juanca i Ordinas. L’alineació dels andritxols ha estat composta per Vicenç, Aveldaño, Kevin, BonetFlaquéCastedo, Mati Fernández, Isma, Ramis, Miquel JaumeGiaquinto.

Per part seva, Imanol Alguacil ha disposat a Sa Plana un onze més que competitiu amb jugadors titulars com l’internacional per Espanya, Le NormandAihen Muñoz a una defensa completada per Odriozola i Pacheco i Marrero a la porteria.

Al centre del camp, cinc homes. Turrientes, en un gran estat de forma, ha sortit acompanyat a la sala de màquines pel jugador del filial, Urko Gónzalez de Zárate, que ja ha debutat a la lliga amb els donostiarres i pels menys habituals Zakharyan i Olasagasti i també del jove del filial Dadíe.

En punta, André Silva ha tornat a disposar d’una titularitat, després de la lesió que l’ha apartat dels terrenys de joc en aquest inici de temporada.

El partit

Ple a vessar, amb grades supletòries i amb 1.700 espectadors, alguns de la Reial Societat, Sa Plana feia hores que es preparava per a viure la festa, que ha arrancat a les 16:00 h. Al túnel de vestidors, ben juntets i amb la Reial de blanc, esperaven per botar al camp els dos equips amb cares de concentració evidents. Abans de començar, servei d’honor d’un dels primers presidents de l’Andratx i soci també de la Reial Societat, Alberto Andonegui.

Primer quart d’hora sense ocasions i amb l’Andratx ben posicionat i controlant els bascos, tancant espais i amb una bona pressió esperant a camp propi, però amb una mala notícia. A la sortida d’un servei de cantonada, el lateral esquerrà Isma s’ha lesionat i ha hagut de ser substituït amb llàgrimes als ulls. Al seu lloc ha entrat Tomás Gallardo.

A la mitja hora ha arribat la primera rematada a porteria del partit. L’ha firmada André Silva després d’una centrada per la banda dreta de Dadíe. El cop de cap l’ha aturat sense problemes Vicenç Sabater. Aveldaño ha dificultat la rematada al portuguès. Els d’Imanol han començat a monopolitzar de manera absoluta la possessió. L’Andratx tenia un posicionament cada vegada més baix, però no donava opcions de trobar passadissos als visitants.

Gran primera part

André Silva ha fet el segon avís dels donostiarres. Ara la centrada ha arribat des de la banda esquerra. Aihen ha trobat el cap del portuguès a l’àrea petita, però el davanter amb l’oposició dels defensors de l’Andratx ha rematat fora. Minut 37. El descans cada vegada més a prop. Però atenció perquè al minut 43 ha tengut l’opció d’avançar-se l’Andratx, en l’ocasió més clara de la primera part. Ramis deixa de cara a Giaquinto que xuta creuat i la pilota surt fora per poc amb el porter de la Reial ja superat.

L’àrbitre, Sánchez Martínez, ha afegit tres minuts i s’ha arribat a la mitja part amb empat a zero i amb la sensació que l’Andratx era absolutament dins del partit i de l’eliminatòria. Les incògnites per a la segona: si l’esforç de la primera passaria factura i si els canvis d’Imanol, amb jugadors a la banqueta com Brais MéndezSadiq, Merino o l’exmallorquinista Take Kubo, serien massa per als espartans de Contreras. En qualsevol cas, primers quaranta-cinc minuts per a estar orgullosos dels galls.

El gol d’André Silva

Però el primer que ha mogut la banqueta a la tornada de vestidors ha estat José ContrerasCastedo ha deixat el seu lloc a la davantera a Adrian Garrido. La segona part ha evolucionat en els primers minuts ben igual que la primera. Possessió de la Reial i lluita i entrega de l’Andratx. Cap ocasió fins que al minut 56 ha arribat el gol d’André Silva a passada d’Álvaro Odriozola. Una llàstima perquè era la primera arribada perillosa dels donostiarres en tot el partit.

El resultat negatiu i també el cansament ha obligat José Contreras a fer canvis ofensius. Flaqué ha deixat el seu lloc a Peñafort i Alberto Fernández, també davanter, ha entrat per Gallardo. Lluny d’ensorrar-se amb el gol en contra, l’Andratx ha començat a crear perill i a atacar amb més insistència. Imanol ha reaccionat a l’empenta de l’Andratx i ha fet entrar Merino, Kubo i Sadiq d’una tacada. Els mallorquins, però, han seguit a la seva, han tret forces d’on no n’hi havia i han continuat pitjant. No hem vist ni Kubo, ni Merino ni Sadiq. Imanol ha posat encara més experiència i qualitat per als darrers quinze minuts amb l’entrada de Zubimendi i d’Aritz Elustondo, senyal que no les tenia totes.

Ocasions per a l’empat

Kubo ha aparegut al minut 81 en una contra dirigida per Merino. El japonès ha rematat fora. Però la qüestió és que el marcador era de només un gol de diferència i que els de Jose Contreras seguien ben vius, completant un partit digne d’elogi. En això, el tècnic ha fet entrar Juanca per Ramis al 83 de partit. Un final d’infart era el que esperava a Sa Plana amb opcions d’empat per a l’Andratx com una rematada dins l’àrea que ha fallat Garrido i també per a la sentència definitiva de la Reial a la contra. Amb l’Andratx absolutament bolcat a l’atac, Kubo i Sadiq han tengut el segon, però no s’han mostrat encertats.

Sa Plana, orgullosa del seu equip

L’àrbitre ha afegit quatre minuts i Aveldaño ha fregat l’empat en una rematada de cap al segon pal que no ha trobat porteria. En el darrer segon, encara ha pogut empatar l’Andratx. Peñafort ha enviat fora una centrada de Garrido al segon pal, Ocasió claríssima i final del partit. Honor i glòria a l’Andratx que ha donat la cara i ha caigut amb el cap ben alt contra un dels millors equips d’Europa.