societat

L’app PsiCovid: el botó vermell dels professionals sanitaris esgotats per la pandèmia

En 14 dies s'aprecien millores en els símptomes més comuns entre aquests professionals: depressió, ansietat, estrès agut, estrès posttraumàtic i insomni


La pandèmia de COVID-19 està afectant greument la salut mental dels professionals sanitaris. Per afrontar aquesta problemàtica, investigadors del Grup de Recerca en Activitats Preventives i Promoció i en Càncer Illes Balears (GRAPP-CAIB) de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han desenvolupat una App per donar suport en els problemes de salut mental dels professionals sanitaris en primera línia d’atenció de pacients amb COVID-19.

Es tracta d’un assaig clínic, on es va avaluar l’eficàcia de PsiCovid sobre els símptomes d’estrès agut, depressió, estrès posttraumàtic, burnout i ansietat, a 482 sanitaris, dels quals el 33% eren infermeres, 32% metges i 31 % tècnics en cures auxiliars d’infermeria.

Després de 14 dies de seguiment, explica l’Idisba en una nota de premsa, van millorar els dos grups de participants, sense diferències entre PsiCovid i el grup control en els símptomes d’estrès agut, depressió, estrès posttraumàtic, burnout i ansietat. No obstant això, sí es van observar millores en la salut mental dels sanitaris que consumien psicofàrmacs i els que rebien tractament psicològic simultàniament a l’ús de PsiCovid. Concretament, aquests participants van presentar millors resultats en els seus símptomes de depressió, ansietat, estrès agut, estrès posttraumàtic i insomni en comparació amb el grup control que va utilitzar la mateixa App però amb continguts molt reduïts.

A l’acabar l’estudi, el 94% dels professionals va sol·licitar poder seguir fent ús de l’aplicació.

PsiCovid serà ara posada a disposició de tots els sanitaris gratuïtament, i simultàniament serà optimitzada per millorar el seu impacte gràcies al finançament de 41.000 euros obtinguda en la convocatòria de projectes de la Societat Espanyola de Psiquiatria (SEP) juntament amb la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica (SEPB) i la Fundació Espanyola de Psiquiatria i salut mental (FEPSM), dirigits a mitigar l’impacte de la COVID-19 en la salut mental dels professionals sanitaris.

PsiCovid acaba de ser publicada a Google Play. Pot ser descarregada de forma gratuïta pel seu ús en dispositius Android a través del següent enllaç: https://bit.ly/2ZRxkOU

Pròximament passarà també a estar disponible per a dispositius iOS.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Una seixantena de persones defensen, a Maó, la necessitat de la Tercera República

Ho han reivindicat durant la commemoració del norantè aniversari de la proclamació de la Segona

Homenatge a Palma pel 90 aniversari de la II República

L'acte d'homenatge s'ha celebrat a la plaça de l'Olivar sota el títol Primavera Mallorquina

Tres vehicles calcinats avui horabaixa a Palma després d’un incendi

S'investiga com ha ocorregut, però es sospita que es podria tractar d'un acte vandàlic, provocat per un grup d'al·lots.